A járvány miatt temeti a Momentumot a kormánylap

Harkai Péter 2020. március 31. 16:08 2020. márc. 31. 16:08

A Momentum Mozgalom március eleji, nyolc százalékos támogatottsága a teljes népesség körében három százalékra csökkent – idézi a Magyar Nemzet a Publicus Intézet hétvégén zárult közvélemény-kutatását, ami a Népszava számára készült.

A felmérés szerint, bár a Fidesz népszerűsége és a járványellenes intézkedések hatására a kormányba vetett bizalom nőtt, addig a Fekete-Győr András vezette, parlamenten kívüli ellenzéki pártot kedvelő biztos szavazók 12 százalékos aránya a harmadára apadt. A látványos, az ellenzéki térfélen is egyedülálló visszaesésnek több oka lehet, például az, hogy a Momentum beállt a balliberális ellenzéki pártoknak a kormány koronavírus kapcsán hozott intézkedéseit bíráló kórusába anélkül, hogy önálló véleményt fejtett volna ki.

A lap úgy véli, az sem tett jót a pártnak, hogy több önkormányzati képviselőjük koronavírus sújtotta külföldi helyszínről visszatérve, nem vonult karanténba. Esetükben a járványügyi szabályok megsértése miatt feljelentések is születtek.

A Publicus március 21-én lezárt kutatása óta, tovább rontotta a Momentum megítélését, hogy a párt gyulai önkormányzati képviselője Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó szájmaszkot reklámozott, majd a közfelháborodás miatt, eltüntette bejegyzését.

Hasonlóan rövid életűnek ítélik a Momentum azon akcióját, amikor – a Magyar Nemzet megfogalmazása szerint – a közösségi médiában kezdtek terjeszteni valótlanságokat arról, hogy Magyarországgal szemben, milyen mértékben támogatják az európai kormányok a járvány gazdasági hatásai miatt nehéz helyzetbe került munkavállalókat, illetve cégeket.