A jelek szerint Orbánnak a jövőben sem kell tartania a CDU-tól

HírKlikk 2021. január 18. 16:56 2021. jan. 18. 16:56

A magyar nacionalizmus elleni határozottabb fellépést követelte Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke – Armin Laschet, a párt most megválasztott elnöke szerint azonban ez nehéz kérdés lesz, mivel „szükségünk van a magyarokra és a lengyelekre az unióban... Nem akarom, hogy lecsússzanak a szélsőjobbra”. A CDU kongresszusa kapcsán született cikkben a Süddeutsche Zeitung megállapítja: a CDU-nak és a CSU-nak, de mindenekelőtt Angela Merkel kancellárnak az a híre, hogy védő kezüket Orbán fölé tartják, s úgy tűnik, hogy Laschet ezen nem szándékozik jelentősen változtatni.

Eredetileg Tust üzenete mindössze szokásos üdvözletnek készült, de az Európai Néppárt elnöke eleve nagy figyelmet keltő hangot ütött meg. „Jelentős mértékben nektek köszönhető, hogy a szabadság, őszinteség, átláthatóság, igazság és az észszerűség nem szenvedett vereséget a tekintélyelvű tendenciák, a korrupció, a hazugság és a populizmus elleni harcban” – mondta Tusk a digitális úton folytatott tanácskozáson résztvevő küldötteknek. Ezt követően, azonban igencsak világos fogalmazásra váltott. „Az állhatatosságotok szükséges a liberális demokráciáért a saját sorainkban is folytatandó harcunkhoz”. Leszögezte: sokan nagyra értékelik a CDU Európa-politikáját és az ebben mutatott türelmét, de „a közös értékeink védelmében most nehéz döntéseket kell hozni”.

A Süddeutsche Zeitung szerint Tusk ezzel egyértelműen arra utalt, hogy a Fidesz tagságának 2019-ben kimondott felfüggesztése óta újra és újra halogatják a párt kizárását. „Ebben az egyértelmű álláspontotok döntő lesz, és aranyat ér majd” – hangsúlyozta Tusk. 

A CDU-nak és a CSU-nak, de mindenekelőtt Angela Merkel kancellárnak az a híre, hogy védő kezüket Orbán fölé tartják. Úgy tűnik, hogy Laschet ezen Tusk minden igyekezete ellenére sem szándékozik jelentősen változtatni. A ZDF országos közszolgálati televízióban kijelentette: „Szükségünk van a magyarokra és a lengyelekre az unióban. Nem akarom, hogy lecsússzanak a széljobbra. Ez nehéz kérdés lesz”.  Hozzátette: az Európai Néppártnak azonban „egyértelmű feltételei vannak, és ezeket meg fogja követelni Orbántól”. 

A lap szerint a magyar miniszterelnök eddig nemigen mutatta jelét annak, hogy, bármiféle hatással lennének rá ezek a feltételek. Éppen nemrég hasonlította az EU-t újra a Szovjetunióhoz. Azt mondta, „Korábban a moszkvai központi bizottság határozta meg az ideológiai pozíciókat, és nyomás alá helyezte azokat, akik nem tartották magukat hozzá” és most az EU-ban ilyen helyzet van kialakulóban – idézte a lap Orbánt, aki egyébként azzal vádolta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, hogy „a magyarokat másodosztályú európaiaknak tekinti”. 

Forrás: Hírklikk