A jövő héten újabb 5-8 forinttal drágulhat az üzemanyag

HírKlikk 2024. június 22. 11:30 2024. jún. 22. 11:30

További üzemanyag-drágulást jöhet a jövő héten. Az Mfor Üzemanyagár-figyelő előrejelzése szerint az elmúlt 9 nap gyors áremelkedése nem fog folytatódni, de a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsíthető.

Nincs megállás, ami az üzemanyagárak emelkedését illeti. Ma is emelkedett az ár a kutakon. Mint a holtankoljak.hu előre jelezte: a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4, a gázolajé bruttó 5 forinttal emelkedik. Így  a 95-ös benzin átlagára már  606 forint/liter, a gázolajé pedig 627 forint/liter. Az elmúlt 9 napban 5 alkalommal változott az üzemanyagok ára, összesítve a benzinért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni június 14 óta, míg a gázolaj ára 31 forintot emelkedett ilyen rövid idő alatt.

S ahogy megszokhattuk, az Mfor most szombaton is megjelentette az aktuális üzemanyag-piaci elemzését, amiből kiderül, hogy sajnos messze még az áremelkedések vége.

Az olaj nemzetközi árának az emelkedése és a forint gyengülése állt korábban is az üzemanyagok árváltozásának hátterében. Nos, sajnos mind a benzin, mind a gázolaj esetében folytatódott ez a trend, így sok jóra nem számíthatnak a következő napokban a magyar autósok.

A kőolaj tőzsdei jegyzése ugyan pénteken nem sokat változott, ám heti szinten így is emelkedéssel zár. Az olaj ára immár második hete növekszik a kereslet javulásának, valamint az olaj- és üzemanyagkészletek amerikai csökkenése miatt. Mind az Európában irányadó Brent, mind az amerikai WTI ebben a hónapban 5 százalékkal nőtt, és két hónapos csúcsra ugrottak ezzel a tőzsdei jegyzések. Ráadásul nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Ázsiában is erősebb keresletet mutatnak a friss adatok. Mivel a kínálat erre csak lassabban tud reagálni, a szakértők szerint a következő hetekben aligha látunk majd komolyabb árcsökkenést az olaj árfolyamában. Már csak azért sem, mert közben a geopolitikai problémák aligha fognak megoldódni. Sőt, a közel-keleti régióban növekszik a feszültség azt követően, hogy a libanoni Hezbollah immár nemcsak Izraelt, de az uniós tag Ciprust is megfenyegette a napokban. Eközben a feldolgozott termékek piacán problémát okozhat, hogy az ukránok továbbra is igen hatékonyan támadják a határtól igen távol eső orosz olajfinomítókat. A növekvő kereslet és a mérsékelt kínálat így magasabb egyensúlyi árat eredményezett a piacokon. Az olaj drágulásával párhuzamosan a feldolgozott termékek ára is emelkedett – olvasható az elemzésben.

Eközben a dollár erősödése folytatódott. Az amerikai deviza árfolyama pénteken 372 forint felett forgott, miközben a múlt héten még jellemzően 370 alatti kurzust láthattunk.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom