A jubileumi Gemenc Nagydíjat méltatlan kampánytémává tette a szekszárdi Fidesz

HírKlikk 2024. május 18. 08:40 2024. máj. 18. 08:40

A startpisztoly már eldördült, a visszaszámlálás elkezdődött. Hamarosan a rajtvonalhoz állnak a versenyzők Szekszárd egyik legizgalmasabb sporteseményén, az 50. Alisca Bau Gemenc Nagydíj startjánál. Az eseményt a kormánypártok emberei pénzt, paripát nem kímélve használják fel saját céljaik elérésére, miközben a jubileumi verseny végül csak a jelenleg többségben lévő, lokálpatrióta, civil képviselőknek köszönhetően menekült meg.

A NER-en belüli haveri összefonódások már nem csak a választásokra, de a rangos sporteseményekre is rányomják a bélyegüket. A Fidesz-KDNP részéről tökéletes választás és befektetés volt az egyik jelenlegi, fideszes képviselőjelölt személye, Szabó Noémi. A hölgy ugyanis civilben a Tarr KSC Szekszárd sportigazgatója, de nem elhanyagolható tény az sem, hogy férje, Finta Viktor a TEOL Tolna Vármegyei Hírportál főszerkesztője. Rajta keresztül, ahogy az országszerte is működik a Mediaworks termékek esetében, csak a kormányoldal álláspontja és a céljaiknak megfelelő üzenetek jelenhetnek meg.

Ennek egyik jó példája, hogy a TEOL a közelmúltban fizetett Facebook-hirdetésként jelentetett meg egy cikket arról, hogy hatalmas bajban van az idei jubileumi Gemenc Nagydíj, mert elvesztették az UCI kategóriát. Beszámoltak arról is, hogy Murvai Árpád, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottságának (OKSI) elnöke egy közgyűlést követően odasúgta a kormányközeli helyi lap újságírójának, hogy nem igaz, amit korábban írtak, vagyis, hogy idén 43 milliós sportkerettel rendelkezik az általa vezetett testület. A TEOL közlése szerint az Éljen Szekszárd politikusa vagy nincsen tisztában azzal, hogy mennyi pénzzel rendelkezik az OKSI, vagy szándékosan próbálja félrevezetni a szekszárdiakat.

A közösségi médiában szörföző szekszárdiak nem látják a válaszreakciót, ugyanis az érintettek évek óta le vannak tiltva a TEOL Facebook-oldaláról, ezáltal elzárták őket az álláspontjuk kifejtésének lehetőségétől is.

A tűzre Máté Péter Fidesz-KDNP képviselőjelölt is dobott egy kis parazsat: „A szervező sportközpont anyagi támogatást szeretett volna kapni a jubileumi Gemenc nagydíj lebonyolítására, az OKSI Bizottság viszont nem akart segítséget nyújtani. Az OKSI a minden korábbinál nagyobb pénzügyi keretét fordítsa szépen a szekszárdi sportélet támogatására” – fogalmazott Máté Péter egy nyilvános posztjában.

Murvai Árpád, az OKSI elnöke viszont a Bahír újságírójának elmondta, hogy a 43 millió forint az az egész éves költségvetése a bizottságnak, így azt nem lehet kizárólag egy célra fordítani. Tekintettel arra, hogy nemcsak sport, hanem ifjúsági bizottságként is működnek, felelős gazdálkodóként elkülönítettek ebből az összegből 3,5 millió forintot, mellyel ifjúsági alapot hoztak létre. Emellett tartalékot is képeztek, hogy rendkívüli esetben vagy a következő fél évben segítséget tudjanak nyújtani azoknak, akik hozzájuk fordulnak. Azon az ülésen, ahol a TEOL újságírója jelen volt, 21 millió forint szétosztásáról döntöttek abból a célból, hogy a helyi sportegyesületeket támogassák, és 13 millió forint tartalék maradt a keretből.

Az OKSI elnöke saját Facebook-oldalán is beszámolt a bizottsági ülés döntéséről, miszerint több millió forinttal támogatják a versenyt. Az Éljen Szekszárd honlapján is hírt adott a bizottsági ülés döntéséről, itt még az is szerepel, hogy a verseny szervezői a kapott összeg dupláját kérték, de sajnos a bizottságnak annyi pénz nem állt rendelkezésére. Bomba Gábor, az ÉSZ elnöke ezért azt javasolta, hogy a hiányzó összeget a költségvetés terhére biztosítsa a közgyűlés, vagy legalább a tavalyival azonos összeget adjanak. „A Fidesz azonban jelenleg egyáltalán nem akarja támogatni a rendezvényt, így erről nem sikerült még döntést hozni. Nem adjuk fel!” – írták május elején.

UCI vagy nem UCI, a kategória pénz kérdése

Az idei futam versenyigazgatója, Steig Gábor, a Szekszárdi Kerékpáros Sport Egyesület elnöke megerősítette, hogy 2024-ben nem lesz lehetőség az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) versenynaptárába bekerülni 2.2-es minősítéssel a Gemenc Nagydíjon. Emlékeztetett, hogy bár a nemzetközi mezőny számára rendkívül vonzó egy UCI kategóriában megrendezett kerékpáros verseny, a szervezők számára annál nagyobb anyagi terhet jelent, ugyanis a versenyzők minden költségét a rendező finanszírozza, például a szállást és az étkezést is. Emellett nem tehetik meg, hogy az egyik versenyzőtől kérnek nevezési díjat, a másiktól pedig nem. A tavalyi nagydíj költségvetése körülbelül 50 millió forint volt, idén az inflációt is figyelembe véve, a becsült összeg 70 millió forint körül lett volna.

Az idei fedezet nagy része a Nemzeti Sport Ügynökségtől (NSU) érkezett volna támogatás formájában – de ez pénz nem érkezik meg. Ahogy a közelmúltban a kiemelt vidéki sportszervezet státusz elvételének alkalmával, az NSU és a Sportért Felelős Államtitkárság most sem értesítette sem a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft-t, sem az illetékes sportbizottságot, hogy a korábbi támogatást miért vonták meg.

Az okokra világítva Bay Attila, a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője beszámolt arról, hogy 2023 májusi kinevezésekor már javában folytak az akkori nagydíj előkészületei, amit elődje, Szőke Gergő kezdett el még februárban szervezni. Többen is elmondták, hogy a tavalyi évben kapott NSU támogatás egyik feltétele volt a szervezet logójának kifüggesztése, amelyet a szervezők elmulasztottak idejében kitenni. Sokan ezt az esetet gyanítják az idei támogatásmegvonás hátterében, de mivel hivatalos magyarázat nincs, ez csak folyosói pletyka marad.

Szőke Gergő 2021. április 23-tól 2023. május 4-ig volt a Szekszárdi Sportközpont vezetője, jelenleg a Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő Kapos Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője. Szőke Gergő egy helyi újságírónak azt megerősítette, hogy a 2023-as Gemenc Nagydíjat ő szervezte, de az NSU-molinó körüli anomáliákról nem tudott információt adni.

A Gemenc Nagydíj az UCI kategóriától függetlenül is nívós nemzetközi esemény volt már számtalanszor, és az idén sem lesz ez másképp. Steig Gábor versenyigazgató úgy látja, hogy az idei UCI nélküli verseny lehetőséget és teret adhat a szerényebb anyagi forrással rendelkező magyar versenyzőknek. A színvonalat úgy tudják tartani, hogy most azok a versenyzők is látszódhatnak a palettán, akik eddig a kiegyensúlyozatlan anyagi források hiányában kevésbé érvényesülhettek a külföldi klasszisok mögött. „Ahol több a pénz, nagyobb egy versenyklub költségvetése, ott nagyobb a teljesítmény is” – emelte ki Steig Gábor.

A megváltozott helyzetben idén az összes hazai élklub csapata rajthoz tud állni, a szervezők erre tudják fordítani a forrásokat, rájuk tudnak összpontosítani. A szervezők 100-120 fő részvételével számolnak, és a nemzetköziség sem fog eltűnni. Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, Romániából, Olaszországból és Ausztriából is jelezték részvételi szándékukat a csapatok honfitársaink mellett. A lebonyolítók gyorsan reagáltak a változásokra, látványos indulást, online közvetítést, mozgalmas programokat ígérnek. A verseny vége közeledtével pedig majd hangolnak a zenészek, akik a jubileumot retro diszkóval köszöntik, biztosítva az oldott hangulatot mindenkinek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom