A junior vb-n is oroszokat indít magyarok helyett Kósa Lajos korcsolyaszövetsége

HírKlikk 2023. március 2. 12:45 2023. márc. 2. 12:45

Hat versenyzőt nevezett a finnországi Európa-bajnokságra a fideszes Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), közülük azonban csak Láng Júlia magyar születésű: négy versenyző orosz, egy pedig ukrán származású, ráadásul a négy orosz születésűnek magyar állampolgársága sincs, hárman közülük Oroszországban is élnek.

A 24.hu cikkéből most az derült ki, hogy a kanadai junior világbajnokságot illetően a helyzet ennél is rosszabb: egyetlen magyar származású sportoló sem képviseli hazánkat, a kiszorított magyarok helyére itt három orosz és egy francia születésű versenyzőt neveztek.

Ők a „magyar versenyzők”: jégtáncban Maya Benkiewicz és Mark Shapiro indul, előbbi Franciaországban, utóbbi Moszkvában született és orosz állampolgár, a férfiaknál a szibériai születésű, szintén orosz állampolgár Aleksandr Vlasenkót nevezték, a nőknél pedig az ugyancsak moszkvai születésű, egy éve magyar állampolgársággal rendelkező Polina Dzsumanyijazova versenyez magyar színekben.

Magyarul egyikük sem beszél, és Vlasenko kivételével egész évben külföldön edzenek, igaz, a francia állampolgár Maya Benkiewicz korábban családi kötelékei révén sokat edzett Magyarországon. Sebestyén Júlia kivételével az edzők is külföldiek.

Polina Dzsumanyijazovát ráadásul annak ellenére választották ki, hogy február elején a ljubljanai válogató versenyen a „ténylegesen” magyar Ekker Léna legyőzte.

Korábban Sebestyén Júliára, az örmény-orosz szakmai vezetőkre, Gurgen Vardanjan szakági sportigazgatóra és feleségére, Jeranjak Ipakjan szövetségi kapitányra is több szülői panasz érkezett a szövetség vezetéséhez. E szerint az általuk kialakított rendszerben a mindennapok része lett a megfélemlítés és a megalázás, ami a magyar tehetségek fejlődését nem teszi lehetővé, a magyar válogatott tagjai és edzőik tudásának fejlesztése helyett pedig sportolókat importálnak.

A korábbi Európa-bajnok egyesületét, a Sebestyén KSE-t ezért már az összes kiemelt magyar versenyzője elhagyta: Papp Vivien, Nagy Balázs, Ekker Léna, Berei Mózes, Zsembery Katinka és Csernoch András már korábban távozott, idén februárban pedig utolsóként a fent már említett Láng Júlia is inkább elhagyta a klubot. Aki tudott, külföldre ment szerencsét próbálni.

A 24.hu kérdések és közérdekű adatigénylés formájában is megpróbált többet megtudni a MOKSZ-tól, arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyibe kerül a magyar adófizetőknek a külföldi sportolók karrierjének egyengetése, de mindeddig nem jártak eredménnyel.

Forrás: 24.hu