A katások bajba kerülhetnek a nyugdíjjal

HírKlikk 2020. június 4. 20:45 2020. jún. 4. 20:45

Kevesebbet adóznak, de cserébe a nyugdíjuk is csekély lesz az egyéni vállalkozóknak. Azt OTP Bank öngondoskodási indexe alapján látszik, hogy már csak 86 százalék választja az olyan hagyományos munkavállalói formákat, amelyek beleszámítanak a nyugdíjjárulékba – írja a napi.hu.

2015 óta folyamatosan emelkedett azoknak a száma, akik katás egyéni vállalkozóként dolgoznak. 2020-ra már több mint 530 ezren választották ezt a lehetőséget. Azoknak, akik ezt választották, három lehetséges adózási formát biztosít az állam: 25,50 és 75 ezer forintos kata (kisadózók tételes adója) összeget fizethetnek. Ez a lehetőség rövid távon kedvező lehet, azonban hosszú távon problémákkal szembesülhetünk. A nyugdíjalapba a 25 ezer forintos adóösszeg egyáltalán nem számít bele, és az 50 ezres és a 75 ezres opciónál is rendkívül alacsony a beszámított összeg. Előbbinél 98 100 forint, utóbbinál pedig 164 ezer forint – írja a napi.hu.

Ráadásul egy katás nap – a nyugdíjszámítás szempontjából – csak 0,6 napnyi szolgálati időnek számít. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egész évben (365 nap) katás, az csak 222 olyan szolgálati napot szerez, ami beleszámít a nyugdíjalapjába. Ez az előző évben még 236 nap volt.

A főállású egyéni vállalkozóknak a járvány miatt bevezetett adózás alóli mentesülés nem jár plusz gonddal, mert a mentesítési időszak szolgálati időnek minősül.

Az OTP Nyugdíjpénztárának főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina szerint, kulcsfontosságú a jövő szempontjából a jelen takarékossága. Szerinte nem csak vállalkozásukat, hanem a saját öregkorukat is megalapozhatják megfelelő öngondoskodással. Ebben segít a nyugdíjpénztár. „Az OTP Bank öngondoskodási indexe alapján látszik, hogy egyre kevesebben választják a hagyományos munkavállalói formákat, a legfrissebb felmérés alapján már csak 86 százalékuk volt olyan munkaviszonyban, mely beleszámít a nyugdíjjárulékába" – tette hozzá.

Az egyéni vállalkozók nem csak saját nyugdíjukra vannak hatással, hanem az alkalmazottként dolgozók nyugdíját is befolyásolják. Kisebb összeggel járulnak hozzá a nyugdíjalaphoz, és mivel számuk egyre növekszik, így mind nehezebb fenntartani az ellátási rendszert. Amennyiben a tendencia megmarad, akkor a jövőben ez a helyzet még tovább romolhat.

Forrás: Napi.hu