„A kezdeti magyar csoda után, meglepett a fertőzés robbanásszerű növekedése"

HírKlikk 2020. október 8. 05:30 2020. okt. 8. 05:30

Barabási Albert-László hálózatkutatót a „kezdeti magyar csoda" után kissé meglepte a fertőzöttek számának robbanásszerű növekedése. Az élet szerinte jövő nyárig biztos nem áll vissza a normál kerékvágásba.

Vakcina hiányában, az emberiségnek jóval több mint a fele megfertőződik, ez a folyamat elkerülhetetlen - mondta a HVG-nek adott interjúban Barabási-Albert László hálózatkutató. Barabási szerint nyilvánvaló, hogy jövő nyárig nem áll vissza az élet a normális kerékvágásba.

„Aztán még egy évet ráhúzunk erre a folyamatra, mert ha végre lesz vakcina, a hangsúly a vakcinaháborún lesz. Elindul majd, hogy hányat tudnak gyártani, ki fogja megkapni, ki lesz hajlandó beadatni. Óriási változás, hogy Magyarországon is megtanultunk együtt élni a vírussal."

Barabási arról is beszélt, hogy durván húszezer aktív betegről tudni, azonban a valódi szám az egész világon nagyjából a mért adatok tízszerese.

„A kezdeti magyar csoda után kissé meglepett a fertőzések számának robbanásszerű növekedése. Úgy gondolom, ezt ki lehetett volna védeni sokkal erőteljesebb kommunikációval a maszkhasználat szükségességéről, továbbá a nagy összejövetelek betiltásával a nyár folyamán. Most fizetjük ennek az árát."

Forrás: HVG