A kispesti polgármester nem kér a támadásokból – sem Mészárosék főztjéből

HírKlikk 2019. december 13. 13:50 2019. dec. 13. 13:50

Gajda Péter csütörtökön megvétózta a közétkeztetési pályázat bizottsági döntését, amely tíz évre egy Mészáros-közelinek vélt érdekeltség kezébe adná a kerület közétkeztetését 10 milliárd forintért.

„Most telt be a pohár. Egy közel egy éve zajló, nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást kezdett el úgy támadni egy országgyűlési képviselő és a Facebook bejegyzést gondolkodás nélkül közlő sajtó, hogy bennünket nemhogy nem kerestek meg, de nem is tájékozódtak az ügyben” – fakadt ki közösségi oldalán Gajda Péter.

Reakcióját nagyban befolyásolta az a tény is, hogy a független ellenzéki Hadházy Ákos szintén „fideszes tempóként” jellemezte a kispesti történetet, szintúgy a Faceebook-oldaláról üzenve. Hadházy azzal vádolta többek között a polgármestert, hogy „tehettek volna feljelentést a kartell és a közbeszerzési szabályok megsértése miatt”, ám ezt elmulasztották. Gajda visszautasítja a vádaskodást.

A támadást annak köszönhette, hogy az önkormányzat közbeszerzési és közétkeztetési bizottsága döntése alapján győztesként kihirdetett és egyedüliként a pályázatban maradt, tavaly alapított Szakácstündér Kft jelezte: alvállalkozóként bevonna egy Mészáros-közelinek vélt céget is:

– Tudom, hogy mostanában nagyon divatos Kispestet rugdosni, de egy ilyen ügy esetében úgy érzem, sokan túlléptek egy határt. Én pedig nem vagyok hajlandó sem most, sem a jövőben a saját jó híremet és a kerületét sem kockáztatni – fogalmazta meg határozott álláspontját a polgármester.

Mindezek érdekében a pályázati döntést felfüggesztette és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz valamint a fővárosi kormányhivatalhoz fordul a szabályosan megtartott közbeszerzési és pályázati lebonyolítás kivizsgálásának kérelmével.

Pénteken – a helyzet szikáran jogi tisztázása érdekében – az alábbi levelet küldte meg a sajtónak Kispest önkormányzata:

„Budapest Főváros XIX. Kispest Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala nevében, Hadházy Ákos Facebook oldalán, valamint egyes sajtótermékekben a „Közétkeztetési szolgáltatás ellátása Kispest" tárgyú közbeszerzési eljárással kapcsolatosan megjelent valótlan állítások ügyében az alábbi tájékoztatást adom.

A közbeszerzési törvény alkalmazása eleve versenyhelyzetet teremt, mivel szigorúan technikai szabályok alkalmazásával indítható meg egy eljárás az elektronikus közbeszerzési rendszerben. A verseny mellőzése csak a közbeszerzési törvény megkerülésével és az eljárás lefolytatásának hiányában valósulhatna meg.

Jelen esetben azonban a teljes verseny biztosításával, nyílt eljárás alkalmazásával került lefolytatásra a közétkeztetés ellátásának biztosítását célzó pályázat. A Kbt. esetében a nyílt eljárás (Kbt. III. rész. 81. §.) szerint az elektronikus közbeszerzési rendszeren keresztül kell az ajánlati felhívás tartalmát rögzíteni és a Közbeszerzési Hatóságnak megküldeni. A hatóság, mint a közbeszerzési szabályok betartásának megkövetelője (és egyébként be nem tartásának ellenőrzője és szankciójának megállapítója) az ajánlati felhívást ellenőrzi, és mindaddig hiánypótlásra visszaküldi az ajánlatkérőnek, amíg annak minden pontja meg nem felel a Kbt. nyílt eljárás szabályai előírásainak. Továbbá ellenőrzi, hogy az ajánlati felhívás nem tartalmaz-e a versenyt korlátozó előírásokat, így különösen a Kbt. 65. § (1) bekezdése alapján, az alkalmassági követelményeket.

Az alkalmassági követelmények csak olyan mértékben írhatóak elő, melyek szigorúan kapcsolódnak a közbeszerzés tárgyához és a későbbi szerződés teljesítéséhez szükséges mértékig.

A fent leírtaknak önkormányzatunk valamennyi, így jelen közbeszerzési eljárás lefolytatása során is maradéktalanul eleget tett. Ebből kifolyólag valótlan az az állítás, hogy a Kispesti Önkormányzat verseny nélkül szervezné ki a közétkeztetést egy 10 milliárdos pályázat keretében. Ezzel szemben, nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatására került sor, és bár a pontos összeg a szolgáltatás igénybevételének mértékétől függ, előzetes becslések alapján, a jelenlegi adagszámokat figyelembe véve, 10 évre kb. 6,5 milliárd forint.

Hadházy Ákos valótlanul állítja azt is, hogy a nyertes cégnek ’referenciái sem nagyon vannak, csak néhány hónapot főzött’. Ezzel ellentétben, a valóság az, hogy a Szakácstündér Kft. felvásárolta egy korábbi, nagy, közétkeztetéssel is foglakozó cég teljes közétkeztetési üzletágát, így jelenleg a főváros több kerületében és három vidéki nagyvárosban is szolgáltat, az ehhez szükséges tárgyi és humánerőforrással rendelkezik. A Közbeszerzési Hatóság állásfoglalása alapján, jogosult a korábbi cég referenciáit is felhasználni.

Ugyancsak valótlan az az állítás, hogy ’a Szakácstündér Kft. győzelme esetén se kell csinálnia semmit, alvállalkozóként ugyanis a kispesti közétkeztetést jelenleg is intéző Klassz Menza Kft. intézné’. Ezzel ellentétben a valóság, hogy a Klassz Menza Kft.-t kizárólag konyhaüzemeltetési részfeladatok tekintetében jelölte meg alvállalkozóként a nyertes cég, melynek oka, hogy a jelenleg még a Klassz Menza Kft. által üzemeltetett főzőkonyhákat (melyeknek önkormányzatunktól történő bérlésére a nyertes cég ajánlatában kötelezettséget vállalt) a nyertes cégnek az eszközökkel együtt át kell vennie a korábbi cégtől. Az átadás-átvételt követően, a Klassz Menza Kft. nem fog megjelenni alvállalkozóként a szolgáltatás teljesítése során.

Továbbá nincs tudomásunk arról, hogy a nyertes ajánlatot tevő cég Mészáros Lőrinchez köthető, feladatunk az, hogy az eljárás törvényesen, szabályszerűen legyen lefolytatva, melynek maradéktalanul eleget tettünk.

Mindezekre való tekintettel megtettük a szükséges jogi lépéseket Hadházy Ákossal, valamint a valótlanságokat állító sajtótermékekkel szemben.

dr. Vitál Márton

Jegyzőt helyettesítő aljegyző”

Forrás: Hírklikk