A Klubrádió közleménye: a szabad hang – kikapcsolva?

HírKlikk 2020. szeptember 11. 19:45 2020. szept. 11. 19:45

A Klubrádió közleménye hangsúlyozza: Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására.

Készült egy másik, angol nyelvű változat is a külföldi partnerek tájékoztatására (ez nem egészen a magyar pontos fordítása, mert a külföldieknek kissé másként kell elmagyarázni az ügyet).

A Klubrádió által a magyar sajtónak írt közlemény

„Bekövetkezett az, amire józan ésszel számítani nem lehetett, ám meglepődni rajta ugyancsak nem lehet. A Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős, kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvencia szerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként. Hivatkozásuk a sorozatos törvénysértésre nem állja meg a helyét, hiszen a Klubrádiót 19 éves működése során, sohasem bírságolták meg számottevő összeggel. A rádió és a hatóság kapcsolatára inkább a Médiatanács sokszoros törvénysértése a jellemző, amit jogerős bírósági ítéletek sorozata támaszt alá.

A Klubrádiónak több százezer hallgatója van, közülük sokan egyetértenek a gondolkodásmódjával, mások meg nem, és ez így is van rendjén. A Médiatanács akciója a műsor hallgatóinak tömegét sújtja. Tettük súlyos merénylet a sajtószabadság, a média sokszínűsége ellen, élő cáfolata a létező demokráciáról szóló kormány-nyilatkozatoknak.

A Klubrádiót, más kritikus médiumokkal együtt, a kormány és csatlósai kiszorították a kommunikációs piacról, ám a közönsége oly fontosnak ítélte meg a működését, hogy hazánkban példátlan módon, adományokkal, egy évtized alatt másfél milliárd forintnyi támogatással biztosította a rádió fennmaradását. A frekvencia megvonása a civil társadalom elleni támadás is!

A hatalomnak ez a lépése jogellenes, erkölcstelen, ugyanakkor intellektuális mélypont, végtelen ostobaság is. Ezzel a döntéssel a kormány elveszti az utolsó hivatkozási pontot a hazai médiaszabadságról, a mai naptól nem mondhatja, „de hiszen a Klubrádiót (is) hallgathatja bárki!” A magyar külügyminiszter és más kormányzati szereplők az elmúlt években kimúlt vagy kormányzat-szolgálatba fordult médiumokról rendre azt nyilatkozták, hogy azok magánbefektetések, egy demokráciában nincs ezekbe beleszólása a kormánynak. És most íme egy olyan eset, amikor kizárólag kormányzati döntés vezethet egy szabad rádió elhallgattatásához!

A döntés visszavonása nemcsak a Klubrádió sok százezres hallgatóságának a követelése, hanem még a kormánynak is alapvető érdeke – lenne.

A rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében!"