A kormány 1,2 milliárddal támogatja a vallásos koncerteket

HírKlikk 2020. október 28. 20:50 2020. okt. 28. 20:50

1,2 milliárd forintos állami támogatást kapnak az egyházi könnyűzene képviselői.

A HVG számol be arról, hogy van, aki a gitárját vetette meg az állammal, más autót kapott abból az összesen 1,2 milliárd forintos állami támogatásból, amelyet a kormány az egyházi könnyűzenére fordított.

A vallási könnyűzenét játszó zenészeket, együtteseket célzó, az EMMI által tavaly meghirdetett –akkor még csak 760 millió forintra rúgó – támogatás célja „a közösségek megerősítése, megújítása", hogy a templomi, gyülekezeti vagy civil helyszíneken úgynevezett „dicsőítő koncerteket" adó zenészek, együttesek hitükben megerősödjenek, és küldetésüket hatékonyabban tölthessék be.

Nagyon vegyes a kedvezményezettek listája, ugyanis megtalálhatunk köztük olyan zenekarokat is, amelyeknek tagjai bevallottan soha semmilyen zenei képzésben nem részesültek.

A pénz elméletben az amatőrök képzésére szolgál, de a valóságban nem képzésre megy el a legtöbb pénz, hanem hangszerek, erősítők vásárlására és fellépések támogatására.

Vannak olyan győztesek is, akik egyáltalán nem zenészek: az idén tavasszal alakult Mediakult Nonprofit Kft.-ről például csak annyit sikerült kideríteni, hogy egyik tulajdonosa eddig főleg könyvelőirodát üzemeltetett – abból viszont rögtön hármat. Ehhez képest a cég az „Orgonától a Fanfárokig” projektre kapott 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást, ami – legalábbis a hangszerek elnevezése alapján – nem tartozik a könnyűzenei kategóriába.

Az egyik nyertes nem más, mint Vízy Márton, aki a 2002-es választások idején megírta a Fidesz-kampánydalát és részt vett Orbán kampányturnéján is.

A lap szerint, nem tudni, pontosan ki és mire kapta a pénzt, a tavalyi lista pedig már elérhetetlen. A HVG úgy tudja, a pályázat megítélése egyházi körökben meglehetősen vegyes. Azt mondják: nem ők kérték, igaz, nem is tiltakoztak ellene.

Forrás: HVG