A kormány a csok új formájáról tárgyal

HírKlikk 2023. szeptember 13. 19:10 2023. szept. 13. 19:10

Szokatlan időpontban tartott kormányinfót az Orbán-kormány.

Az időponttal kapcsolatban Szentkirályi Alexandra elmondta, azért tartják ma a kormányinfót, mert holnap demográfiai csúcs lesz Budapesten.

A kormány tárgyalt a csok új formájáról

„Az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül, azonban még nem tartunk ott, ahol szeretnénk" – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón annak kapcsán, hogy a következő két napban rendezik az V. Budapesti Demográfiai Csúcsot.

Gulyás Gergely elmondta: „2010-ben, amikor a polgári kormány felhatalmazást kapott arra, hogy Magyarországon új demográfiai politikát vezessen be, 1,23 volt a termékenységi arányszám, ami 2021 végére 1,59-re nőtt. Ez 25,6 százalékos növekedést jelent, ezzel az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül" – tette hozzá.

Ugyanakkor – folytatta – vannak nehézségek, a szülőképes korú nők száma csökken, ezért is fontos, hogy a családpolitikai intézkedések mindig a leghatékonyabbak legyenek.

Közölte: „a kormány szerdai ülésén első olvasatban tárgyalta azt az előterjesztést, ami a városi csok helyére léphet".

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kijelentette: a kormány vállalta, hogy az idei évben egy számjegyűre csökkenti az inflációt. Ez minden nehézség ellenére, továbbra is reális.

Gulyás Gergely kifejtette: „lehet, hogy novemberben, de decemberre a mostani előrejelzések is azt mondják, hogy a kormány biztosan tudja a vállalását teljesíteni. Vannak azonban aggasztó jelek is, amelyek döntően azzal függnek össze, hogy az üzemanyagár magasabb, mint korábban volt" – magyarázta.

Hangsúlyozta: ennek az elsődleges oka, hogy ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül az üzemanyagot, és ez a tranzitdíj-emelés minden ajánlásnak ellentmond, „miközben Ukrajnával számtalan területen vagyunk támogatóak".

A tárcavezető megjegyezte: csak az üzemanyagárban az elmúlt egy hónapban bekövetkezett változás eddig fél százalékkal növelte meg az inflációt. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szeptember 15-ével lejár az az időszak, amíg az Európai Bizottság elrendelte az ukrán gabona behozatali tilalmát az öt szomszédos országban. Ha a bizottság ezt nem hosszabbítja meg, „akkor kénytelenek leszünk nemzeti hatáskörben ilyen intézkedéseket bevezetni" – mondta.

A novemberi nyugdíjkorrekcióról is szó esett

„A törvény pontosan meghatározza, mekkora infláció, illetve a nyugdíjas vásárlási kosár mekkora mértéke esetén jár a novemberi nyugdíjkorrekció" – mondta Gulyás Gergely az ATV kérdésére, amely szerint várhatóan 18 százalékos lesz az idei infláció, ami meghaladja a törvényben előírt 15 százalékos mértéket.

Gulyás Gergely az ATV kérdésére válaszolva közölte: a kormány szeptember végén dönt a nyugdíjkorrekcióról, illetve annak mértékéről.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom