A kormány átalakítása vihar egy pohár vízben

NVZS 2022. november 17. 07:00 2022. nov. 17. 07:00

Szentpéteri Nagy Richard egyáltalán nem lát zűrzavart a kormányban, legalábbis nem nagyobbat, mint általában, hiszen – szavai szerint – mint eddig, úgy Pintér Sándor kivételével most sem kormányoz senki, beleértve Orbánt magát is. Az alkotmányjogászt, politológust a kormányban és közvetlen holdudvarában bekövetkezett változásokról, köztük egy miniszter távozásáról kérdeztük. Mint mondta, nem tulajdonít jelentőséget a kormányátalakításnak, Palkovics súlytalan volt, s az a többi is, az egy belügyminiszter kivételével. Az látszik, hogy jöttek a fiatalabbak, erősödni látszik az ő befolyásuk. De azért nem kell sajnálni a távozókat, mindegyik jól fog járni – ahogy azt Palkovics esetében már látjuk is. 

Valamilyen rejtélyes okból öt napig hallgatás övezte a sajtó által kiszimatolt hírt, miszerint lemondott posztjáról Palkovics László információs és technológiai miniszter. Egyedül Navracsics Tibor erősítette meg – ő is csak informálisan – az értesülést egy odavetett megjegyzésében. Ez is felvetette, zűrzavar uralkodott el a kormányon belül. Végül azonban egy rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, igazak voltak a sajtóhírek: Palkovics lemondott, Orbán ezt elfogadta. Távozásával megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium, feladatait a gazdasági, az építésügyi és beruházási, valamint a kulturális és innovációs tárca veszi át, illetve felállítanak egy új minisztériumot is. Az energiapolitika egységes irányításáért felelős, az Energiahivatal hatásköreinek többségét átvevő tárca élére új embert, Lantos Csabát jelölte a kormányfő.

Palkovics azonnali hatállyal megszűnt miniszter lenni, feladatait december 1-jéig Rogán Antal veszi át. Az immár ex-miniszter lemondása nyomán több Orbán-hű ember is távozik eddigi posztjáról. Köztük van Vitézy Dávid, aki eddig közlekedési államtitkárként működött az ITM-nél – hogy vele mi lesz, egyelőre nem tudni, de azt igen, hogy eddigi feladatait a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium veszi át. Rossz nyelvek szerint ez utóbbival függ össze, hogy a Lázárral az elmúlt években többször összecsapott Tarlós István, korábbi főpolgármester távozik a MÁV igazgatóságából (bár családi okokra hivatkozva jelentette ezt be, de az több, mint furcsa, hogy csak néhány hete nevezték ki újabb öt évre a MÁV-ot vezető testületbe).

A kormányátalakítást egy másik tárca államtitkára is megszívta: Orbán ugyanis – szintén azonnali hatállyal – menesztette posztjáról Maróth Gáspárt, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát. Gyorsan kiderült, hogy mi volt ennek az oka: Palkovicsnak kellett az új sarzsi. Az eddig Maróth által vezetett területet átszervezik, a megszűnő Technológiai és Ipari Minisztériumtól a HM-hez kerül az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt., s annak vezetését Palkovics László vezérigazgatóként fogja ellátni.

Ez csak az elmúlt pár nap fejleménye, de azért volt már korábban is egy-egy furcsa „eset”, köztük olyan is, ami nagy nyilvánosságot kapott. Ilyen volt Baranyai Gábornak, az Európai Unió mellett működő brüsszeli magyar nagykövetség második emberének a menesztése. Az ügy annál is nagyobb figyelmet keltett, mivel hozzá tartoztak az energiaügyek is, s a diplomatát éppen az energiakérdésekkel foglalkozó EU-csúcs idején rúgták ki, úgy, hogy másfél órát kapott a holmijai összepakolására és a távozásra. (Az már csak hab a tortán, hogy Baranyai nem maradt csendben és jelezte, harcolni fog az igazáért.)

Úgy néz ki, Orbán Viktor folyamatos kormányzásának 13. évében elérkezett az, amire senki nem számított: olyan zűrzavar jelei látszanak már a külvilág számára is, amire eddig nem volt példa. Valóban zűrzavar támadt a kormányban? Ha igen, mi lehet az oka? Kérdéseinkkel Szentpéteri Nagy Richardot kerestük meg.

„Ez nem más, mint vihar egy pohár a vízben” – jellemezte az alkotmányjogász, politológus a kormány némi átalakítását, illetve az általa maga után vont változásokat, hozzátéve: amúgy pedig kormányt még a demokratikus rendszerekben is át szoktak alakítani. A maga részéről nem ért egyet azokkal, akik zűrzavart látnak a dologban. Mint mondja, semmivel nincs most nagyobb zavar, mint általában a kormányzásban, merthogy „a kormány nem kormányoz”. Megítélése szerint – és ezzel azért sokan egyetértenek – az Orbán-kormány tényleg nem kormányoz, ez alól egyetlen professzionális kivételt lát, az pedig Pintér Sándor, belügyminiszter. 

Orbán egyébként is úgy játszik az emberekkel, mint a sakkfigurákkal, Palkovicsot pedig egy súlytalan, személyiség nélküli embernek tartja (miként Pintér kivételével az összes többi miniszterét is). Ennek megfelelően bánik is velük a miniszterelnök – mondta, s az elemző egy közszájon forgó „legendát” hozott fel példaként Balog Zoltán lelkész, korábbi minisztere menesztéséről. A győztes 2018-as országgyűlési választás utáni utolsó kormányülés végén a leköszönő miniszterekkel a kormányfő koccintott. Balog ekkor azt mondta, hogy a jövőben ugyanitt és ugyanígy, mire Orbán közölte, hogy vele már nem, ő már nem lesz a kormány tagja, rá már nincs szüksége. Akkor foglalta el a helyét a kormányban Kásler Miklós, akit a kormányfő szintén lenézett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy – a hírek szerint – következetesen Kaslernak hívta – mesélte Szentpéteri, hozzátéve: persze Balog sem járt azért rosszul a leváltásával. 

Miként borítékolhatóan nem járnak szerinte majd rosszul a többiek sem, Palkovics új pozícióját már ismerjük, de a politológus biztos abban, hogy Maróth Gáspár, Tarlós István és Vitézy Dávid is megfelelő „sarzsit” kap rövidesen.

S hogy mit olvas ki Szentpéteri a változásokból? Úgy látja, ezek azt tükrözik, hogy erősödik a fiatalabbak befolyása, olyanoké, mint Nagy Márton (gazdaságfejlesztési miniszter), Rogán Antal és Lázár János.