A kormány az embertelenséget választja

Németh Péter 2019. július 25. 16:43 2019. júl. 25. 16:43

Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul a Stop Soros törvénycsomag miatt, ezen felül még az is törvényt sért, ahogy a szerb-magyar határon bánnak a menekültekkel; éheztetik őket, egyfajta ridegtartás jellemzi a határon várakozók sorsát. A magyar kormány, amelynek nevében Hollik István reagált a hírre, azonnal visszautasította a Bizottság állítását, döntését, és a következőket közölte a nyilvánossággal: "a magyar emberek népszavazáson, országgyűlési és európai parlamenti választáson is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a bevándorlásból, és meg akarják védeni az európai keresztény kultúrát. A mindenkori magyar kormánytól pedig azt várják el, szerezzen érvényt ennek a választói akaratnak.”

Természetesen egy pillanatra sem lepődtünk meg a kormányzati állásponton, pontosan ezt vártuk Orbán Viktortól, illetve az éppen aktuális magyar hangjától. Manapság állandó hivatkozási alap akár a népszavazás, akár a nemzeti konzultáció, akár a szavazás. A magyar emberek attól, hogy a Fideszre szavaztak – illetve a kormánypárt minden szempontból lejtős pályát épített ki, amelyben az ellenzék csak a hegynek felfelé játszhat – egyáltalán nem szavaztak a bevándorlás megállításra, a keresztény kultúra védelmére.

Ha valamire szavaztak, akkor az csakis a Fidesz, annak félelemkeltő politikájára óvatosságból, illetve saját maguk és családjuk védelmére. Nem tagadható, hogy az állampártnak sikerült az emberekkel elhitetniük, hogy a migránsok veszélyt jelentenek rájuk, azt azonban a társadalom többsége nem tudja, hogy jelent-e valóban hátrányt számukra, hogy akadnak civil szervezetek, amelyek segíteni akarnak az elesett, hazájukból menekülő, hontalanná vált embereken.

Az egész Stop Soros törvénycsomag, amelyet még 2008-ban indított el a Fidesz, semmi másra nem való, csak arra, hogy növelje az idegengyűlöletet, és olyan ellenségeket jelöljön ki, akiket ugyan nem tudnak a választók beazonosítani, de ismeretek hiányában lehetségesnek tartják, hogy Soros György ügynökei. E célból találtatott ki, hogy törvényt alkotnak, alaptörvényt módosítanak: innen kezdve az is kijelenthető, hogy a civil szervezetek működése alkotmányellenes, külföldről, bűnös módon támogatott, ezért jogos az is, hogy ezen pénzeket megadóztassák.

A magyar kormány mondhat bármit most: az eljárás a bíróságon el fog indulni. A végeredmény elég sokára születik majd meg, de aligha kétséges, hogy az ítélet el fogja ítélni Magyarországot. Lehet ugyan hivatkozni a népszavazástól kezdve bármire, attól az még nem válik jogszerűvé, ha a többség a manipulatív kérdésekre a kormánynak tetsző válaszokat ad. Nemzetközi színtéren már eddig is meglehetősen szégyenteljes bizonyítványt állított ki magáról a magyar vezetés. Hogy pontosan mi történt, annak bizonyítására álljon itt az index összeállítása a 2018-as évről.

1. 2018 januárjában, a választási kampány indításaként jelentették be, hogy a Stop Soros néven készülő törvénycsomag korlátozni fogja a migrációval foglalkozó és a külföldi támogatással működő civil szervezetek tevékenységét.

2. Az eredeti elképzelés szerint ezek a szervezetek csak a belügyminiszter engedélyével működhettek volna, külföldi támogatásaik után pedig 25%-os illetéket kellett volna fizetniük.

3. A Stop Soros ellen tiltakozott több külföldi kormány, nemzetközi civil szervezetek, Brüsszel és az ENSZ is.

4. 2018 februárjában a döntést a választások utánra halasztották.

5. A 2018. május 29-én beterjesztett újabb javaslat néhány ponton enyhült: az illetékfizetést elhagyták, viszont önálló tényállássá tették a Btk-ban az illegális bevándorlás segítését.

6. 2018. június 20-án az országgyűlés megszavazta a Stop Sorost.

7. A bevándorlást segítő szervezetekre ezután bevándorlási külünadót szabtak ki.

8. Az Európai Bizottság a Stop Soros miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

9. Az Európa Tanács tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság 2018. decemberében kimondta: a törvénycsomag sérti a szólásszabadságot és az egyesülési szabadságot, ezért hatályon kívül kell helyezni.

Most tehát ott tartunk, hogy a bíróság fog dönteni, szerintünk, ahogy ezt fentebb írtuk, nem a javunkra. Orbán azonban nem hátrál meg, nyilván azon dolgozik most a csapata, hogy miként álljon ellent a nemzetközi nyomásnak. De az igazi probléma még sem ez, hanem az az embertelenség, ami a határon tapasztalható. Elsősorban az, hogy az ott várakozók továbbra is éhezni fognak, megalázottak lesznek. Hogy eközben milyen vélemény alakul ki rólunk, magyarokról, az már csak egy másodlagos szempont. Viszont nem elhanyagolható. Egyszer ugyanis mi fogunk fizetni érte.