A kormány béremeléssel hiteget, státusztörvénnyel fenyeget, a pedagógusok tüntetnek

Millei Ilona 2023. június 6. 07:00 2023. jún. 6. 07:00

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a béremelés ígérete nem fogja leszerelni a tiltakozó pedagógusokat. egy részük azonban mindig is tűrni fog, csak igen nagy nehézségek árán. Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke szerint azokat a pedagógusokat, akik eddig tiltakoztak, már nem fogja a kormány mindenféle átlátszó dumával beetetni. Ugyanakkor a szakszervezetek által el nem ért pedagógusok között nagyon sokan lehajtják a fejüket, és elviselik, ami történik velük. Budapesten pedig hétfőn folytatódott az ellenállás, a tüntetőket az ADOM Diákmozgalom és a PDSZ hívta az utcára.

„A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat – több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően – hamarosan az Országgyűlés elé kerül” – írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából vasárnapi közleményében. Hétfőn azonban folytatódtak az új pedagógus jogállási törvény elleni tiltakozások, Budapesten ezúttal az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezett utcai demonstrációt az általuk bosszútörvénynek nevezett jogszabálytervezet ellen, amiről a Népszava tudósított. Bozzay Ákos, az ADOM Diákmozgalom szóvivője azt mondta, azért gyűltek össze, hogy megünnepeljék a pedagógusokat. Nem tüntetni, s nem kordont bontani érkeztek. Hozzátette, a szülei után a pedagógusoktól kapta a legtöbbet. Majd így folytatta: „Kedves pedagógusok, óvónénik, tanítók, tanárok, oktatók, kis tanárok, iskolapszichológusok, minden pedagógus. Talán a teljes magyar nép nevében mondhatom nektek, hogy köszönjük!” Egy tanár elmondta, azért küzdenek, hogy továbbra is szabadon elmondhassák a véleményüket az oktatás helyzetéről, ne legyen még nagyobb a már most is elviselhetetlen munkateher. „Hogy embernek érezhessük magunkat akkor is, amikor a kérdésre, hogy mi a foglalkozásunk, azt válaszoljuk, tanár vagyok, s ne nézzenek ránk lesajnálóan, se leereszkedően, hogy a pedagógus szó ne váljon szitokszóvá, se ellenségképpé.”

De vajon meddig tart a tiltakozás? Ezúttal pártelnököktől kérdeztük, a státusztörvény általi fenyegetettség, vagy a legnagyobb béremelés mantrázása leszerelheti-e a tiltakozó pedagógusokat?

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a legnagyobb mértékű pedagógus béremelés ígérete sem fogja leszerelni a tiltakozó pedagógusokat, mivel Orbán Viktor eddig sem tartotta be az ígéretét, akármekkorát is tett. A 2010 óta tett eddigi legnagyobbat, amit önként vállalt – miszerint a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez köti – egy évig tartotta, azután visszavonta. Ma már 90 százalékos lenne a pedagógusok béremelése, ha ezt nem teszi. Az MSZP társelnöke nem hiszi, hogy innentől kezdve, bármelyik pedagógus elhinné, hogy megtörténhet a rendszerváltás óta a legnagyobb arányú pedagógus béremelés. Főleg úgy, hogy Orbán nem csak, hogy megszegte az önként vállalt ígéretét, hanem folyamatosan „Brüsszeltől” várja a pénzt. Brüsszelnek jelenleg semmi köze a pedagógusbérek finanszírozásához, az egy plusz jó dolog, hogy szeretne pénzt adni. Az MSZP úgy gondolja, a béremelést a magyar költségvetésből kellene rendezni, mivel az nemzeti hatáskörhöz tartozó terület, és jó alaposan meg is kellene emelni a bért. 

A bevezetni tervezett státusztörvénynek egyébként kettős funkciója van – véli Kunhalmi Ágnes –, az egyik, hogy túlfegyelmezze és megfenyítse mindazokat, akik a rendszerben maradnak, hiszen ilyen oktatás, és ekkora pedagógushiány mellett még többen fognak elmenni a pályáról, akik pedig a pályán maradnak, azokat túldolgoztatják. A másik funkciója pedig a hatalmi pozíció megerősítése. A státusztörvénynek az oktatási rendszerrel végérvényesen nem szakmai céljai vannak, például, hogy a putriban született kisgyerekből is lehessen fogorvos, vagy a gyerekek képességei fejlődhessenek. A közalkalmazotti státusz visszavonásával, és a pedagógusok egy új állami státuszba rendezésével ennek az autoriter államhatalomnak a fenntartása a legfőbb cél. 

De vajon a pedagógusok minimálisan magasabb bér mellett is hajlandóak lesznek a státusztörvényben foglaltakat végrehajtani? Az MSZP társelnökének erre a válasza: a pedagógusok mindig is szolgálták a rendszert. A pedagógus alapvetően a gyerekekért van, akármilyen politikai rendszer legyen is. „A pedagógusok hivatásszeretők, ezért sok mindent elviselnek. Az persze, nem mindegy, hogy kik maradnak majd a pályán. Nagyon sokan már most elmentek, és még többen fognak elmenni, de én azt hiszem, hogy egy részük mindig is tűrni fog, csak igen nagy nehézségek árán” – jegyezte meg Kunhalmi Ágnes. 

Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke szerint azokat a pedagógusokat, akik eddig tiltakoztak, már nem fogja a kormány mindenféle átlátszó dumával beetetni. A pedagógusok azok, akik – akár a szakszervezetekben, akár azon kívül – már évtizedek óta látják, hogy „miről szól ez a játék”. Úgy látja, a fiatalok, a diákok sem „veszik be” már ezt. Az a baj, hogy a „soha nem látott béremelés” belengetésével a kormány eltántoríthatja, eltérítheti, leszerelheti azokat, akik fontolgatják csatlakozásukat az újabb a tiltakozáshoz. 

Tordai Bence szerint az abszolút benne van a pakliban, hogy a kormány akár az éj leple alatt, rendeleti kormányzással, vagy akár egy nap alatt áttolva a parlamenten, bevezeti a státusztörvényt. Szerinte az egy nagyon jó állapot a kormánynak, hogy végre kitaláltak valamit, hogy a brüsszeli pénzeső kiknek is menne, kiket is kedvezményezne. Pontosan tudjuk, hogy nem erről van szó, a pedagógusokat alapvetően hazai forrásból kellene megfizetni, és ha az uniós pénzek egy része oda is menne, akkor is csak egy töredéke a béremelésüknek. A kormánynak remek kapaszkodó, hogy itt nem az Orbán-kormányt bünteti az unió, hanem direktben a tanárokat meg a magyar embereket. Erre ez nekik csodálatos érv, holott épp a fordítottja az igaz. Ám valószínűleg ennél többről is van szó. A szabadság, az autonóm gondolkodás és cselekvés Magyarországon még meglévő kis maradványainak egy része az oktatásban van, és a pedagógusok alkotják. Alapvetően ezt szeretnék letörni. Ez az a rendőrminiszteri megközelítés, ami Orbánnak nemhogy kedves, de egyenesen ennek tudatában rendelte az oktatást Pintér Sándor alá. Ez az ő társadalompolitikai céljaikat szolgálja elsősorban. 

Ám rákényszerülhet-e valamennyi béremelésre a kormány, illetve, ha bevezetik béremelés nélkül a státusztörvényt, a pedagógusok vajon egy picivel magasabb bér mellett hajlandóak lesznek azt mégis végrehajtani?

Tordai Bence szerint valamennyi béremelést adott az idén is a kormány, és beterveztek valamennyit a jövő évi költségvetésbe is, függetlenül az uniós pénzek érkezésétől. Ám, mivel ennél sokkal nagyobb arányú béremelésre számítanak a pedagógusok, és azt követelik a szakszervezetek, az érintettek meg az őket támogatók is, ezért nem hiszi, hogy egy alacsonyabb szám belengetése bárkit megnyugtatna. Ráadásul a státusztörvény – bosszútörvény – körüli vita elsősorban nem is a bérezési kérdésekről szól, ennél sokkal súlyosabb és alapvetőbb működési kritikák vannak a törvénnyel kapcsolatban. Tehát nem elsősorban a tanári munka anyagi megbecsültségéről, ellentételezéséről van szó, hanem arról, hogy milyen keretek között lehet – egyre kevésbé – végezni az oktatási, nevelési tevékenységet. A társelnök szerint nem biztos, hogy az a jó nyom, ha a béremelésen keresztül nézünk a státusztörvény körüli vitára.

A pedagógustársadalomban is ugyanaz van, mint az összes többi ágazatban, hogy nagyon alacsony a pedagógusok szervezettsége, nincsenek elegen a szakszervezetekben. Az örvendetes, hogy a két pedagógus szakszervezet aktív, és együttműködik egymással, valamint az ügy többi szereplőjével, de sajnos a pedagógusok jelentős részét nem tudják elérni, vagy megmozgatni. Nagyon sokan lehajtják a fejüket, és elviselik, ami történik velük. Illetve, amikor a kollektív cselekvés kudarcával szembesülnek – mert egyelőre sajnos nem sok eredményt sikerült kicsikarni, csak néhány felháborító kérdésben visszakozott a hatalom –, és ha nagyjából azzal a tartalommal átmegy a státusztörvény, amivel áttolni készülnek, akkor valószínűleg még többen elhagyják a pályát, és szép lassan elsorvad a pedagógustársadalomnak az önmaga függetlenségére még valamit adó rétege. Egyre kevesebben lesznek, akik kiállnak magukért. 

Tordai Bence szerint az összeomlás nem egy pillanatos folyamat, de ha a pedagógushiány következtében tovább súlyosbodik az oktatásban a helyzet, akkor azt már semmilyen átvezényléssel vagy további munkateher-növekedést előíró intézkedéssel nem fogják tudni orvosolni és eltakarni. Lehet, hogy az egyre rosszabb után jön az egyre jobb, és a szülők jelentős tömegei is észbe kapnak. „Lehet, hogy a kormány most túlhúzza a húrt, és később pattan el. Nem is feltétlenül ott, ahol most húzzák, hanem másodlagos hatásokban érvényesül majd a társadalmi reakció. Mi a korlátozott eszköztárunkkal azon leszünk, hogy ez a státusztörvény ne kerüljön a parlament elé” – mondta.

Ahogy egy pedagógus látja a helyzetet    

„Szerintem a kormány arra számított, hogy június 1-jéig jön annyi pénz az EU-tól, hogy be tudja vezetni a státusztörvényt, hiszen abban is szó van minimális bérrendezésről a sávos bérkategóriák alapján. Mivel ez nem jött be, és a költségvetésből nem akar egy fillért sem adni, így kivár. Egyrészt. Másrészt pedig minél tovább húzza, minél később vezeti be, annál nagyobb kárt tud okozni a pedagógusoknak azáltal, hogy nem tudnak rá felkészülni. Azzal, hogy bizonytalanságban tartja őket, csak ő jár jól. Tudja, hogy így kevesebben fognak felmondani, mert várják, mi lesz, és ha a törvény később életbe lép a hat vagy három hónapos felmondási időt – majd még eldöntik mennyit – le kell dolgozni, így 2024 januárig minden rendben lesz, lesz annyi pedagógus, mint most. Utána meg majd lesz valami, majd lesz valahogy. Lesz törvény, ha máskor nem, legkésőbb augusztusban, de lehet már júliusban. Nyár közepén, amikor már nyári szünet van a diákoknak, így nem lesz tiltakozás. Jól ki van ez találva.”