A kormány hallgat, hogy vesz-e hatékony vakcinát a Pfizertől

HírKlikk 2020. november 12. 19:40 2020. nov. 12. 19:40

A magas hatékonyságú oltóanyagról az Európai Bizottsággal kötött megállapodást az amerikai cég, de a kormányokkal egyeztetve szállítják ki. Az Orbán-kormány azonban egyelőre csak az orosz vakcinákról beszél.

Egyelőre semmit nem kommunikál arról a magyar kormány, tett-e lépéseket az amerikai-német magas hatékonyságú új oltóanyag beszerzésére – írja a Népszava.

Bár közvetlenül az Európai Bizottsággal egyezett meg a cég, az oltóanyag szétosztása a kormányokkal való egyeztetés szerint fog megtörténni – közölte a Pfizer a lap érdeklődésére. Ezt azzal indokolta a cég, hogy azokban a térségekben biztosítanák először az oltóanyagot, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A brit kormány már bejelentette, hogy nagy tételt rendelt a Pfizer és a német BioNtech által most engedélyezés alatt álló, az eddigi tesztek alapján 90 százalékos hatásfokú BNT162-es vakcinából.

A cég szerint, a hatósági felülvizsgálatra rövidesen sor kerül, ha megszületik a jóváhagyás, akkor a jelenlegi tervek szerint, világszerte akár 50 millió adag leszállítását teljesítenék idén, és körülbelül 1,3 milliárd adagét 2021 végére. Az oltóanyagot mínusz 75 fokon kell tárolni, ezen a hőmérsékleten hónapokig használható. Az oltást megrendelések alapján „just in time” rendszerben szállítaná le a cég speciális, hőmérséklet-szabályozott szállítóeszközökben, amelyek önmagukban tíz napig képesek mélyhűteni az oltóanyagot.

A magyar kormány erről az oltóanyagról még nem közölt semmit, az oroszról viszont már igen: a szintén 90 százalékos hatékonyságúnak mondott Szputnyik V-ről Szijjártó Péter szerdán jelentette be, hogy másfél héten belül érkezik belőle minta.