A kormány kapkod és lassítja a vakcina felhasználását

NVZS 2021. január 5. 07:31 2021. jan. 5. 07:31

„Botrány, hogy a karanténban lévők számát naponta közlik, de a beoltottakét nem” – mondta portálunknak Falus Ferenc, aki szerint nincs oltási terv, legfeljebb „oltási tervezés”. Úgy tudja, a múlt hét óta szigorítottak az oltásra jelentkezéseken. A korábbi országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy „az oltáshoz nincs szükség a taj-számunkra, az legfeljebb Rogán Antalnak kell”, hiszen járvány idején az állam kötelezettsége lenne minden Magyarországon legálisan tartózkodó személy – s nem csak a taj-számmal rendelkezők – beoltása, ahogy egyébként el kellett volna járniuk például a védekezéshez szükséges egyéb feltételek ingyenes megteremtésében, biztosításában is. „Az pedig, hogy Orbán jajveszékel amiatt, mert nem jön megfelelő ütemben a vakcina, csak arra jó, hogy gyengítse az Európai Unióba vetett bizalmat” – szögezte le.

„Miközben a múlt héten szó nélkül elfogadták az egészégügyi dolgozók és egészségügyi nyugdíjasok jelentkezését az oltópontokon, ez  – információim szerint – ma már nem így van” – tudatta a Hírklikkkel Falus Ferenc, levonva a következtetést, hogy szigorítás történt. Ennek oka nem világos, hiszen elvben érkezett már  80 ezer vakcina (keddre újabb 39 ezer érkezését jelentették be hétfőn), ami 40 ezer ember számára lenne elegendő, de azt nem tudni, hogy hányan kaptál már meg ténylegesen az oltást. (Megjegyzendő, hogy még ebben sem stimmelnek a hivatalos közlések, ugyanis Orbán tegnap arról beszélt, hogy 35 ezer ember oltására elegendő vakcina áll rendelkezésre, ami 70 ezer adagot jelent, miután egy embert kétszer kell beoltani.) Akárhogyan is, de „botrány, hogy a karanténban lévők pontos számát naponta közlik, miközben a beoltottakét nem” – közölte a korábbi országos tiszti főorvos. Ma egyébként kivételes nap volt, Müller Cecília ugyanis végre mondott egy számot: mindenesetre (eddig még csak) 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát.

Az oltási tervnek mondott  oltási tervezés

A szakembernél rákérdeztünk arra is, hogy mit szól a mindenféle csinnadratta nélkül a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán december 31-én megjelent (majd 2-án módosított) oltási tervvel kapcsolatos lakossági tájékoztatóhoz? Az lehet vajon a kormány által régebb óta készként tálalt oltási terv? Aminek kapcsán Orbán még vasárnap is úgy beszélt, hogy „nem igazak azok az ellenzéki állítások, hogy a kormánynak ne lenne oltási terve, hiszen az országos tiszti főorvos mellett ő maga is számtalanszor elmondta, milyen sorrendben oltják majd be az embereket: az egészségügyi dolgozók után a szociális területen dolgozók következnek, majd a veszélyeztetett, idősebb korúak, azután a rendvédelmi szervek”?

„Oltás tervezés van legfeljebb, nem oltási terv” – szögezte le Falus, aki úgy véli, hogy minden jel szerint nincsenek megszervezve az oltások, hiába működnek az oltási pontok (hétfői bejelentés szerint már 25). Ha lenne terv, non-stop működhetnének ezek a pontok, hiszen vakcina – a hivatalos bejelentések alapján is – van még tízezer-számra. „De a kormány kapkod, és pillanatnyilag lassítja a vakcina felhasználását” – vonta le a következtetést a járványügyi szakember, aki szerint Orbán maga is beismerte, hogy nincs terv, mégpedig azzal, hogy (a fent említett interjújában) bedobta, hogy szavazóhelységekben is olthatunk.

A járvány legfeljebb stagnál, de nem lassul

Falus szerint akár szavazópontokon is lehet persze oltani, de az biztos, hogy a háziorvosok bevonása nélkül sikertelen lesz a lakosság beoltása. Mint magyarázta, nem a háziorvosnak kell feltétlenül beadnia az oltást, bár ő is megteheti, de neki kellene megszerveznie az embereket az oltási pontokhoz a körzetére biztosított keret terhére, s ezt amúgy külön meg kellene neki fizetni.

Mindenesetre nagyon nagy szükség lenne arra, hogy oltsanak, mégpedig gyorsan, már csak azért is, mert még mindig valószínűleg 15 százalékos a pozitivitási ráta (a pozitív esetek száma az összes tesztelthez viszonyítva), azaz nem lassul a járvány, legfeljebb stagnál. Ezért is tartja Falus nagyon veszélyesnek, hogy elkezdődött a tanítás azelőtt, hogy a tanárok legalább az első adag oltást megkapták volna.

Uniós-ellenes hangulatot szítanak

„Orbán jajveszékel, hogy nem jön megfelelő ütemben az oltóanyag, de ez csak arra jó, hogy gyengítse az Európai Unióba vetett bizalmat” – reagált arra a felvetésünkre Falus, hogy Orbán, a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva arról beszélt, miszerint „a nyugatról érkező vakcinákat az Európai Unió intézi...Nem vagyok elégedett a tempóval, mert vannak olyan gyártók, amelyeknek a termékei hamarabb voltak elérhetőek Kanadában, Nagy-Britanniában, Izraelben, mint például az Európai Unióban...”.

Falus szerint azonban ha ne adj’ Isten! nem jönne folyamatosan az oltóanyag, akkor is lenne mozgástér. Lehet húzni az időt, s a második oltást nem 21 napra beadni – Németországban például már bejelentették, hogy 25-27 napra adják a második oltást ( erre a gyártó is rábólintott), „hiszen az is már sokkal védettebb, aki még csak egy oltást kapott annál, mint ki egyet sem”. 

Nem kell a taj--szám!

Falusnál rákérdeztünk arra is, hogy miért van szükség taj-számra, ahogy az az oltási tervvel kapcsolatos lakossági tájékoztatóban áll („A Covid19 vakcinával történő oltás a taj számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti”), miközben járvány idején állami kötelezettség lenne ennek elvégzése?. Az egészségügyi törvény (1997. évi CLIV. törvény) értelmében ugyanis az állam „az egészségügyi válsághelyzet esetén gondoskodik a veszély elhárításához szükséges feltételek biztosításáról...a központi költségvetésben és az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében biztosítja a megfelelő szintű és minőségű egészségügyi ellátások működésének fedezetét... a Magyarország területén tartózkodó személy részére a járványügyi ellátásokat”.)

Falus szerint nem igaz, hogy kellene taj-szám ahhoz, hogy valaki megkapja az oltást. Minden, Magyarországon élő, itt tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárt is ingyen be kell oltani, ez az ország járványügyi érdeke – fejtette ki a szakember, hozzátéve: „így a regisztrációhoz sem kell taj-szám, az csak a Rogánnak kell”.