A kormány legnagyobb szemfényvesztése a tizenharmadik havi nyugdíj

HírKlikk 2021. január 4. 20:00 2021. jan. 4. 20:00

A kormány durván átveri az időseket a minimálnyugdíj „bebetonozásával" és a járadék infláció alatti emelésével. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke ezért arra szólítja fel a kabinetet: januárban négy százalékkal emelje a nyugdíjakat, a minimálnyugdíj összegét pedig növelje a jelenlegi két és félszeresére, vagyis 71 ezer forint fölé.

Schmuck Erzsébet hétfői online sajtótájékoztatóján kijelentette: miközben az autópálya-matricák az inflációra hivatkozva 3,9 százalékkal drágulnak, a nyugdíjakat csupán három százalékkal emeli a kormány januárban. A különbözetet év végén kapják meg az idősek, addig a kormány „ingyen használja" a pénzüket – sérelmezte a politikus.

Rámutatott arra is, hogy a minimálnyugdíj idén sem nő, ahogy az elmúlt tizenhárom évben is változatlanul 28 ezer 500 forint volt, vagyis még az inflációt sem követi.

Minderről a tizenharmadik havi nyugdíj első negyedének kifizetésével próbálja elterelni a figyelmet a kabinet – mondta Schmuck Erzsébet, aki mindezt a kormány legnagyobb szemfényvesztésének tekinti. Az összeggel ugyanis szerinte épp csak ellensúlyozni lehet az idősek elszegényedését.

A kormány az élelmiszerek drasztikus drágulását sem kompenzálja számukra – jelentette ki –, ami a nyugdíjas társadalom szétszakadását eredményezi, de azt is, hogy a járadékok értéke a bérekétől is egyre távolodik. Eközben tavaly nem volt sem nyugdíjprémium, sem „a szokásos alamizsnák", vagyis rezsiutalvány vagy Erzsébet-utalvány sem érkezett – fogalmazott.

Az ellenzéki politikus az alapvető élelmiszerek áfájának 27-ről öt százalékra csökkentését is szorgalmazta.

Forrás: MTI/Hírklikk