A kormány politikai hajtóvadászatot folytat a színházak ellen

HírKlikk 2019. december 12. 14:29 2019. dec. 12. 14:29

Világos, hogy a kormány politikai hajtóvadászatot folytat a színházak ellen, ha egy kormánypárti képviselő „balliberális fészekként” említhet egy színházat a parlamentben – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ATV-ben csütörtökön. A műsorban a tb-járulékokról is kérdezték.

A főváros meg fogja oldani a létükben fenyegetett színházak fenntartását. Ehhez van valamennyi eszköze, bár „ezek komoly pénzek a fővárosnak, szotyi egyébként a kormánynak” – mondta a képviselő. Hozzátette: ha a kormány csak a maga autóvásárlásaira tud 82 milliárd forintot költeni, „akkor nyilván másra is lehetne pénz”.

„Nem kell béljósnak szegődni, hogy kitaláljuk”, a szerdán elfogadott törvény alapján, feltétele lesz a kormánytámogatásnak, hogy a kormány nevezze ki a színházigazgatókat – bár a javaslat ezt elkeni.

„Nem azt írták le, hogy nekem kell a kinevezési jogkör, hanem azt mondták, hogy akkor adok pénzt, ha van megállapodás” az önkormányzattal a fenntartói jogok gyakorlásáról és a kinevezési jogkörről.

„Ez nem jó” – mondta Harangozó a Start című műsorban, hozzátéve: nem véletlen, hogy 30 évig az önkormányzatoknál volt a kinevezés joga, s most is egyértelmű volt a több ezer budapesti tüntető és a szakma állásfoglalása.

„Hadd ne kelljen már elmagyarázni, hogy mitől félünk” –  folytatta, sorolva a Fidesz kormányzása alatti állami és közjogi kinevezéseket: az Alkotmánybíróság tagjait, az Állami Számvevőszék volt fideszes elnökét, a volt fideszes Polt Péter Legfőbb Ügyészt, a Nemzeti Színház igazgatóját.

A társadalombiztosítási járulékváltozás témájára áttérve, az egységes tb-járulékról azt mondta: az összevonás „technikai humbug”, emiatt érdemben nem változik semmi.

Elvi ellenkezését fejezte ki viszont azért, hogy háromhavi nemfizetés után „kihajítják az embereket az ellátórendszerből”.

„Azért ez az ország nem annyira szegény, hogy végignézheti, hogy saját szülötteit, nemzettársait, állampolgárait, vagy éppen csak itt lakó embertársait alapvető egészségügyi ellátás nélkül hagyják, és ezért tiltakoztunk is” – mondta a szocialista képviselő.

Fizetnie természetesen mindenkinek kell, de a kormánypártiaknak meg kell érteniük: mindenki kerülhet ilyen helyzetbe, „de azt nem lehet megtenni, hogy embereket a legalapvetőbb egészségügyi ellátás nélkül hagynak” – hangsúlyozta.