A kormány politikai haszonszerzésének oltárán a gyerekek az áldozatok

Millei Ilona 2021. december 19. 08:05 2021. dec. 19. 08:05

Réges-rég túl vagyunk már azon a „békeidőn”, amikor „csupán” arra kellett a kormánypolitikusokat figyelmeztetni, hogy a kampányukhoz ne használják biodíszletként a gyerekeket. Ma már jóval manipulatívabb módszerekkel élnek, a gyerek a maga valójában nem is jelenik meg, viszont a rá való hivatkozás és utalás nélkülözhetetlenné teszi őt a képletből. Így válik mindannyiunk szemefénye áldozattá a politikai haszonszerzés oltárán.

Mindez arról jutott eszembe, hogy szombaton reggel Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter úgy érezte, Facebook oldalán közzé kell tennie: „korábban érkeznek a családtámogatási ellátások! A bankszámlákra december 22-én érkezik a családi pótlék, a GYES és a GYET, a posta pedig december 22-én és 23-án kézbesíti a támogatásokat. Így az érintettek – hasonlóan az elmúlt évekhez – már karácsony előtt megkapják a januárban esedékes családtámogatási ellátásokat. Az előrehozott családtámogatási utalásokkal mintegy 1,2 millió család év végi kiadásaihoz nyújtunk kézzel fogható segítséget.”

Megengedem, lehet, hogy a családokért felelős tárca nélküli minisztert csupán a sima informálás szándéka vezérelte. Ha így lett volna, el is érte a célját, már szombat délelőtt mintegy 15 sajtóorgánum közölte a „jó hírt”, estére valószínűleg nem is lesz olyan, amelyikben nem jelent meg. Ugyanakkor az is lehet, a miniszter asszonynak eszébe jutott, két legyet is üthet egy csapásra, mert a konkrét híren túl, mindenki láthatja, milyen jólelkű is ez a kormány, mindenre és mindenkire gondja van. Attól tartok, biztos vannak olyanok, akik ezt így még el is hiszik.

Nekem nem az jutott eszembe, mennyire jóságos is ez a kormány, hanem az, milyen mélységesen manipulatív ez az egész bejelentés. Eleve an bloc emlegetni az 1,2 millió családot, felér egy provokációval. Ugyanis nyilván vannak közöttük olyan jómódú, jó anyagi körülmények között élők, akiknek akármilyen családtámogatási utalás csak amolyan „borravalónak” tekinthető, nincs szükségük rá, de ha már adják, el kell fogadni. Vannak azonban köztük olyanok is, akik sokkal szerényebb körülmények között élnek, és az ő számukra minden hónapban minden fillér bevétel számít. Lehet, hogy örülnek annak, ha előre megkapják a havi családtámogatási összeget, mert így esetleg juthat majd hús is az ünnepi asztalra. Sőt, a gyereknek a régi, kinőtt helyett akár új meleg kabátot, vagy cipőt is hozhat a Jézuska. Csakhogy ezeknek a családoknak januárban a havi megélhetési pénzből nagyon fog hiányozni az, amit decemberben „eldőzsöltek”. Ami pedig a „kézzel fogható segítséget” jelenti, az már tényleg a manipuláció magasiskolája. Legalább olyan jó, mint egy fideszes fülönfüggő. A kézzel fogható segítséget ugyanis az jelentette volna számukra, ha decemberben kapnak egy havi családtámogatási összeget pluszban, és januárban is megkapnák a szokásos havi összeget.

Ettől a kormánytól sokszor hallottuk már, hogy az életszínvonalat érintően bővültek a családi akcióterv körében bevezetett támogatások (csok, babaváró támogatás, autóvásárlási támogatás, nagyszülői gyed). Sajnos azonban, ezek a leginkább kiszolgáltatott családok számára nem jelentettek és nem jelentenek valódi segítséget. A számukra valamennyire is segítséget nyújtó családi pótlék összege pedig 2009 óta nem emelkedett. Csak emlékeztetőül: ma Magyarországon az egy gyermeket nevelő családok 12 200 forintot kapnak, az egy gyermeket nevelő egyedülálló szülő pedig 13 700 forintot. A két gyermeket nevelő család gyermekenként 13 300 forintra, összesen 26 600 forintra, a két gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintra, összesen 29 600 forintra jogosult. A három vagy több gyermeket nevelő család gyermekenként 16 ezer forintot, azaz minimum 48 ezer forintot, a három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 ezer, azaz minimum 51 ezer forintot kap.

A manipulációs sárkánynak azonban ez csak az egyik feje volt. A másikat a már említett kampányhoz biodíszletnek használt gyerekek eseteiként tartjuk számon. Számtalan kép éghetett a retinánkba, amikor fideszes és KDNP-s politikusok középiskolásoknak tartottak előadást térségük fejlődéséről, vagy így karácsonytájt a csokimikulástól a laptopig közpénzből vett és vitt ajándékokat személyesen adtak át gyerekeknek. Persze, egyikük sem feledkezett meg arról, hogy a jóságosan mosolygó honatya buksi simogató akciójáról képek készüljenek, amik azután felkerültek a Facebook-oldalaikra. Sőt, olyanok is voltak, akik sajtótájékoztatóval „dobták fel” ott létüket, hogy a gyerekekkel való beszélgetésüket ország, világ láthassa. Ebből az egészből számomra azonban mégiscsak Simicskó István 2018-as produkciója volt a legemlékezetesebb. Az akkori honvédelmi miniszter, Újbuda fideszes országgyűlési képviselője és emberei elé ugyanis kiültették az őrmezei Napsugár Óvoda óvodásait, akiknek végig kellett hallgatniuk a mondandóját. Simicskó István a honlapján pedig azt közölte, „Több mint 50 millió forintból korszerűsítettük a Napsugár Óvodát Őrmezőn. A felújítás során sor került a homlokzat utólagos hőszigetelésére, a lapostető hő- és vízszigetelésére, illetve a műanyag nyílászárók cseréjére. Nagy örömömre szolgál, hogy számos óvoda újult meg az elmúlt időszakban Újbudán, hiszen mindannyiunk számára fontos, hogy a jövő nemzedéke megfelelő környezetben nőjön fel.”

Remélem, ezt így azért az óvodásoknak nem kellett meghallgatniuk. Az viszont biztos, hogy a politikus célt ért a posztjával, hiszen egy alákanyarított kommentből megtudhattuk, „A Fidesz-KDNP kormány elismerést érdemlően, a határainkon belül és kívül is támogatja az óvodák és a bölcsődék fejlesztését. A jövőről szóló döntés segítséget ad és örvendetesen hozzájárul a magyar gyermekek lelki, valamint testi egészségéhez és fejlődéséhez. A komolytalan szoclibek gyűlölködő írásai helyett, a szeretettel és a gyarapodással kapcsolatos, valamint a miniszter úr és a polgármester úr eredményes együttműködéséről tudósító fotókat szeretem nézegetni.” Persze, mivel Simicskó posztjában nem szerepelt, így a kommentelő sem tudhatta, hogy ez a fejlesztés uniós pénzből valósult meg.

Ám a manipulációs sárkány legnagyobb feje épp napjainkban tátotta ki büdös pofáját a legnagyobbra. A manipuláció csimborasszója az, amit a kormány mostanában művel. Kreált ugyanis egy nemlétező problémát, és „gyermekvédelmi törvény” címen el is fogadta, sőt, egy gyermekvédelmi népszavazással meg is kívánja erősíttetni. Az nem érdekli, hogy a törvény maga a megtestesült hazugság, semmi köze a valósághoz, a magyar gyerekeket valóban fenyegető veszélyekhez, csak az érdekli, hogy olyan témát kínáljon a szavazóknak, amire azok „ugranak”. És lássuk be, a „gyerekeinket fenyegető veszély” nagyon is alkalmas arra, hogy megvezesse az embereket. Ezért a Fidesz hazudni is képes, mert neki nem számít a gyerekek mindenek felett álló érdeke, nem számít a gyerekek élete, csak az, mennyi szavazatot lehet besöpörni az álveszély keltette hazugságával. Csak a manipuláció számít. A mindenáron való győzelemért még arra is képes, hogy visszaéljen a magyarok gyerekszeretetével, és a jövő generációját a legrémesebb gyűlöletpolitikai térbe taszítsa. Azzal a jelszóval, hogy a gyerekeinket szeretné megvédeni, pont őket taszítja a züllött, mocskos politika kellős közepébe. Ez pedig megbocsáthatatlan.

Ez nem más, mint a politikai pedofília maga.