A kormány támogat, de nem egyformán

HírKlikk 2021. február 28. 14:03 2021. feb. 28. 14:03

Tizenkét önkormányzat kap összesen 1,2 milliárd forint értékű támogatást egy szombati kormányrendelet értelmében. Az bizonyára csak véletlen, hogy egyetlen ellenzéki vezetésű sincs közöttük...

Gyors eredményre vezetett a kormány képviselői és a főpolgármester, valamint a budapesti kerületek vezetői közötti csütörtöki megbeszélés. A XII. kerületi önkormányzat máris kapott 225 millió forintot a „fejlesztések kiegészítő munkáinak támogatására”. Az V. kerület pedig az idősügyi infokommunikációs program folytatására pedig 10 ezer híján 100 millió forintnak örülhet. A kormány szombati határozata értelmében még tíz vidéki település is kasszírozhat különböző összegeket. A támogatás összértéke 1,2 milliárd forint. Az nyilván csak a véletlen műve – és nem szándékos megkülönböztetést jelent –, hogy a kedvezményezett önkormányzatok vezetői mind fideszesek, vagy legfeljebb függetlenek... 

Ezek szerint a kormány beváltja ígéretét. A budapesti és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár ugyanis az említett konzultáció után megerősítette, hogy segíteni kívánnak az önkormányzatoknak. Fürjes Balázs úgy fogalmazott, „most azon dolgoznak, hogy talpon maradjon mindenki". Az némileg csökkenti a kormányzati készséget, hogy egyelőre írásban várnak választ a polgármesterektől arról, milyen bevételkiesést okozott az iparűzési adó csökkentése, milyen intézkedéseket tesznek a helyzet kezelésére, milyen állapotban van az önkormányzati büdzsé, milyen megtakarításokkal rendelkeznek. De aztán minden kerülettel külön-külön egyeztetni akarnak – főleg - a fejlesztésekről, de emellett a lehetséges kompenzációról is.

A jelek szerint vannak olyanok, akiknek nem is kell megvárniuk, míg az írásokat kiértékelik és aztán döntenek. Vagy az is lehet, hogy az V. és a XII. kerület annyira gyors volt, hogy már elő is terjesztették kérelmeiket, a kormány pedig nem habozott teljesíteni őket. Vagy egy részüket. És ezek szerint nem volt igaza a főpolgármesternek, aki meglehetősen borúlátóan értékelte azt a megbeszélést, amely Fürjes Balázs szerint nagyon is előremutató volt. Az tény, hogy az önkormányzati vezetők négy ügyben sürgettek azonnali megoldást. Automatikus kompenzációt kértek az iparűzési adó kiesése miatt, egyúttal pedig az ingyenes parkolás mielőbbi megszüntetését. Szorgalmazták továbbá, hogy az ellenzéki vezetésű kerületek kapják meg a korábban megígért, de visszavont támogatásokat, valamint azt, hogy a kormány kezdjen az önkormányzatokkal érdemi tárgyalásokat az európai uniós helyreállítási alap felhasználásáról. 

Ezek a problémák természetesen nem szerepelnek a szombati kormányrendeletben. Ám ez valamiképpen érthető is: nem lehet mindent egyszerre megoldani.