A kormány tényleg aláírta az ellenzéki vezetésű Göd halálos ítéletét?

Kardos Ernő 2020. április 20. 14:21 2020. ápr. 20. 14:21

Miután a vírus-járványra hivatkozva, Orbán Viktor teljhatalmat kapott, most élni fog megszerzett jogával és hatalmat szerez a szabad városok felett is. A rendkívüli helyzet tehát nemcsak a járvány legyűrését, hanem a Fidesz politikai hatalmát is teljessé teheti. Ahogy a kommunisták egykor a földeket, a gyárakat és a vagyonokat elkobozták az emberektől, úgy most más szisztémával ugyan, de a rendeleti kormányzás eszközeivel elveszik a gödi önkormányzattól az adóbevételek jelentős részét! Portálunknak nyilatkozott Gémesi György Gödöllő, és Balogh Csaba Göd polgármestere.

A kormány aláírta Göd halálos ítéletét! Ugyanis a különleges gazdasági övezet kialakításával, a Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével, a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti – nyilatkozta Balogh Csaba, a város polgármestere.

Történt mindez azután, hogy a Magyar Közlönyben – minden előzetes egyeztetés nélkül – pénteken jelent meg az a két kormányrendelet, amely megpecsételte a város sorsát. Az elsőben a kormány rendelkezik a különleges gazdasági övezetek kialakításáról. Az ilyen övezetekkel rendelkező településeken mind a helyi adóztatás joga, mind a településszervezés átkerül a megyei önkormányzathoz. A második rendelet kijelöli az ország első, és eddig egyetlen különleges gazdasági övezetét: a gödi Samsung gyárat, és a körülötte található területet. Ez Göd területének 20 százaléka, írja Facebook-posztjában a település polgármestere.

Talán ennél is fontosabb viszont az, hogy a jövőben sem az ellenzéki önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólásuk abba, hogy mi történik az ipari park területén, mit, és hol építenek, vagy milyen környezetszennyező tevékenységet végezhetnek – írja a gödi polgármester.

Egyébként a Magyar Közlönyben megjelent rendelet azt állítja, hogy a koronavírus-fertőzés okozta járvány negatív gazdasági következményeinek csökkentése érdekében, a munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülése, a meglévő munkahelyek megőrzése, vagy új munkahelyek létesítése céljából, a kormány különleges gazdasági övezeteket hozhat létre. Az első ilyen Gödön, a Samsung ottani gyára miatt történhetett, ahol az elektronikai cég már tavaly bejelentette: 390 milliárd forintból bővíti gödi gyárát, amelynek az iparűzési adóját mostantól az a Momentum által vezetett ellenzéki városból a fideszes megyéhez irányítják.

Miután a vírus-járványra hivatkozva, Orbán Viktor teljhatalmat kapott, most akár uralma alá hajthatja az országot!  A rendkívüli helyzet tehát nemcsak a járvány leküzdésére, hanem a kormányfő és a Fidesz politikai hatalmának megerősítésére is alkalom. Mindez pedig azzal járhat, hogy az ellenzéki településeket először kivérezteti.

Ahogy a kommunisták egykor a földeket, a gyárakat és a vagyonokat elkobozták az emberektől, úgy – más szisztémával ugyan – a rendeleti kormányzás eszközeivel elveszik a gödi önkormányzattól az adóbevételek jelentős részét – nyilatkozta portálunknak Gémesi György, Gödöllő polgármestere. Az egész célja az, hogy a gödi önkormányzat az alapvető feladatait se tudja ellátni, miközben a városból a megyei önkormányzathoz átirányított pénzeket megbízható fideszes politikusok költhetik el.

Az egész gödi akció az ellenzéki önkormányzatok térdre kényszerítéséről szól – véli Gémesi, aki szerint, ha a magyar nép hagyja, akkor az összes, az ellenzék kezén lévő település megfizeti ennek az árát. Talán a főváros ellen hasonló vagyonelkobzást még nem mer a kormány indítani, de ha az ország a történteket szótlanul tudomásul veszi, akkor arra sem kell sokat várni. Következhetnek a fővárosi kerületek, vagy az ellenzéki vezetésű városok, amelyektől korábban már elvették a gépjárműadó jó részét, és a parkolási pénzeket is. Most pedig újabb elvonásokra teremtenek precedenst.

Gémesi György tart attól, hogy ha az adminisztratív intézkedés ellen a magyar települések vezetői fel merik emelni a szavukat, akkor azt a kormány azonnal megtorolja. Az egzisztenciális félelem ugyanis kézzel tapintható az országban.