A kormányhoz lojális alapítványhoz kerül a színművészeti egyetem

HírKlikk 2020. július 6. 14:41 2020. júl. 6. 14:41

A magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem egy kormányhoz közelálló alapítványhoz kerül – erről számos külföldi orgánum számolt be, egyelőre tényszerűen, hírügynökségi jelentések alapján.

Az ORF osztrák közszolgálati műsorszóró rámutatott: művészek és művészeti dolgozók százainak tiltakozása ellenére, a tekintélyes budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet egy, a magyar kormány iránt lojális alapítványnak adják át. A vonatkozó törvényt a magyar parlament a kormánypártok képviselőinek szavazataival elfogadta. A bírálók szerint, a lépés Orbán Viktor azon törekvésének részét képezi, hogy eliminálja a kultúra autonóm területeit, és egy „völkisch-klerikális állami kultúrát” hozzon létre.

A kormány a változtatást azzal indokolta, hogy modellváltásra van szükség. Rendszere egyik kulturális funkcionáriusának temetésén Orbán nemrég azt mondta: „A kultúra harci övezet …, és ha megnézzük ma a Nyugatot, akkor ezt borzongva állapíthatjuk meg”.

A várakozások szerint, az új egyetemi alapítvány kulcspozícióit Orbánhoz közelálló személyek foglalják el. Az alapítvány határozza majd meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetését, oktatását, képzési irányvonalát. Több mint kétszáz tekintélyes alkotó – köztük Nádas Péter, Dragomán György, valamint az ország legnevesebb rendezői és színészei – tiltakozott egy petícióban az egyetemi autonómia felszámolása ellen – írta honlapján az ORF.

Forrás: Hírklikk