A koronavírus is kevés, hogy a külföldön dolgozó magyarok visszajöjjenek

HírKlikk 2020. július 16. 10:54 2020. júl. 16. 10:54

Valami változóban van, de semmiképpen nem az történik, amit sokan vártak, hogy mindenki hazatér, a többség a járvány ellenére külföldön maradt – mondta el a HVG-nek adott interjúban Hárs Ágnes.

A kutató így azzal sem ért egyet, hogy Magyarországon azért lódult volna meg a munkanélküliség, mert tömegesen hazajöttek a kint dolgozók. Szerinte, bár vannak ilyen esetek, a hatás nem lehet jelentős. Egyrészt, mivel sokan nem is lennének jogosultak a magyar munkanélküli ellátásra, sokan pedig úgy tértek haza, hogy közben távmunkából továbbra is végzik kinti munkájukat.

A Kopint-Tárki vezető kutatója arról is beszélt, miért nem lehet arra számítani, hogy a külföldön dolgozó magyarok a járvány miatti félelmükben hazaindulnak. Egy korábbi kutatásra hivatkozva, elmondta: amíg a Magyarországon és külföldön élők között a külföldi lehetőségek megítélésében nem voltak nagyon nagy különbségek, abban igen, hogy akik már külföldön dolgoznak, a magyarországi munkalehetőségeket és kilátásokat nagyon rossznak látják, sokkal rosszabbnak, mint akik itt élnek. Ebből következtetnek arra, hogy ők nem jönnek haza.

Forrás: HVG