A koronavírus miatt a NAV is elnézőbb

HírKlikk 2021. május 17. 20:30 2021. máj. 17. 20:30

Aki a Covid19 miatt nem tudja határidőre benyújtani a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék, az energiaellátók jövedelemadója, illetve a transzferár-dokumentációt az megúszhatja a büntetést.

Adóügyi könnyítéssel segíti a Pénzügyminisztérium és a NAV azokat, akik a járványhelyzet miatt nem tudják határidőben teljesíteni bevallási és beszámolási kötelezettségüket. Vagyis nem adják be időben a bevallásukat vagy nem teljesítik adófizetési kötelezettségüket, lehetőségük van igazolási kérelmet benyújtani, ezáltal mentesülni a késedelem miatti szankciók alól – írta a NAV-ra hivatkozva a hvg.hu.

Az adóhivatal szerint erre csak a társasági adó, a kisvállalati adó, az innovációs járulék és az energiaellátók jövedelemadója, továbbá a transzferár-dokumentáció esetében van lehetőség, abban az esetben, ha a bevallást és az ahhoz tartozó befizetést június 30-ig rendezik az érintettek.

Az ehhez szükséges kérelmet az adóbevallás pótlásával egyidőben szükséges benyújtani. A kérelemnek nincs külön előírt formája, de a NAV tett közzé egy mintát.

A NAV jelezte, hogy „a mulasztás miatti késedelmi pótlék felszámítása automatikus, ezért az igazolási kérelemben kérni kell a késedelmi pótlék megfizetése alóli mentesülést is vagy a pótlék felszámítása után fizetési kedvezményi kérelmet lehet benyújtani”.

Forrás: hvg.hu