A közmédia nem lehet a hatalom szócsöve

HírKlikk 2023. október 10. 15:15 2023. okt. 10. 15:15

Meg kell akadályozni, hogy más országok is azt tegyék, amit Orbán Viktor művelt Magyarországon a sajtóval. Vera Jourovát, a Bizottság alelnökét ez ösztökélte az Európai Médiaszabadság Törvény megalkotására – olvasható a Süddeutsche Zeitungban.

Jourová számára persze egyértelmű, hogy a dolgokat addig nem lehet rendbe tenni a magyar tömegtájékoztatásban, amíg a kormányfő hatalmon van, ám az új szabályozással mindenképpen igyekszik segíteni az újságíróknak. Mármint, hogy azok megvédhessék magukat a külső befolyásolási kísérletekkel szemben.

Ennek megfelelően, meg kell oldani a közrádiók és -tévék hosszú távú finanszírozását, viszont nem szabad megengedni, hogy azok a hatalom propaganda-szócsövei legyenek. Az államok nem válogathatnak politikai alapon az orgánumok között, amikor döntenek az állami hirdetésekről. A működési engedélyek kiadása sem függhet a politikai irányvonaltól. A közvéleményt behatóan tájékoztatni kell a szerkesztőségek tulajdonviszonyairól, az újságírók után pedig nem szabad kémkedni. Forrásaikat védeni kell.

Több német szakmai szervezet attól tart, hogy a tervezett médiafelügyelet beavatkozást jelent a kiadók szabadságába. Jourová ugyanakkor megjegyezte, hogy a sajtó önállóságát nem csupán Kelet-Európában kell szavatolni, mert csak a jó ég tudja, mi lesz Németországban, ha az AfD hatalomra jut – olvasható a Süddleutsche Zeitungban.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom