A Kreml észak-koreai katonák bevetésével szorítaná ki az ukránokat Kurszkból

HírKlikk 2024. október 19. 14:05 2024. okt. 19. 14:05

Kurszk térségének augusztus eleji meglepetésszerű lerohanásával Ukrajna először vitte át a szárazföldi háborút Oroszország területére. Most az orosz hadsereg a jelek szerint fokozatosan visszaveszi az ukránok által elfoglalt falvakat, részben Phenjan által rendelkezésre bocsátott katonákkal.

Az ukrán katonák a bekerítéstől való félelmükben állítólag elhagyták a Ljubimovka falu közelében lévő állásaikat, és elmenekültek. Erről számolt be legalábbis a TASZSZ orosz állami hírügynökség moszkvai katonai forrásokra hivatkozva. A menekülő ukránokra drónokkal dobtak le gránátokat.

A jelentés szerint a visszavonulásra Tolszti Lug falu közelében került sor. A Mash orosz Telegram csatorna sok ukrán áldozatról számolt be, mintegy 50 halottról és több tucatnyi fogolyról. Ukrán részről a hírt egyelőre nem erősítették meg.

Az elmúlt napok jelentései azonban arra utalnak, hogy az ukrán csapatokat egyre gyorsabb ütemben szorítják ki az augusztus elején meghódított oroszországi területről. A mintegy 50 ezer bevetett katonával folytatott orosz taktika célja, hogy az ukrán megszállt területet több katlanra osszák – írja az Euronews.

Oroszország lerohanásával Ukrajnának az volt a célja, hogy a terület egy részének megszerzése a jövőbeni tárgyalásokhoz tárgyalási alapként szolgálhasson. Az offenzívát azonban katonai szakértők vitatták, mert ugyanakkor Ukrajnának keleten alig maradtak védői.

Az orosz csapatok hetek óta nyomulnak előre a Donbaszban. Katonai megfigyelők szerint Moszkva néhány egységet kivont ugyan Ukrajnából Kurszk védelmére, de ez nem gyengítette fő támadási tengelyét.

Ukrán értesülés szerint Moszkva észak-koreai katonákat is bevetne ellenük a kurszki régióban. Közel 11 ezer észak-koreai katona tartózkodik Oroszországban, és november 1-jére „harcra készen" állnak Ukrajnában – közölte Kijlo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

Budanov elmondta, hogy az első, 2600 katonából álló csoportot a kurszki területre telepítik, ahol Ukrajna augusztustól orosz területeket foglalt el. A csapatok állítólag orosz felszerelést és lőszert fognak használni, de további információk egyelőre nem ismertek.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök nemrég arról beszélt: az, hogy Észak-Korea katonái is ott vannak Ukrajna ideiglenesen megszállt részein, „az első lépés egy világháború felé".

„Ez már nem csak fegyverek átadásáról szól. Valójában arról van szó, hogy embereket küldenek Észak-Koreából a megszálló katonai erőkhöz” – mondta Zelenszkij. Előtte a Kyiv Independent arról számolt be, hogy Észak-Korea 10 ezer katonát küldött Oroszországba, hogy segítse annak Ukrajna elleni offenzíváját.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) október 18-án megerősítette, hogy Phenjan nemrég úgy döntött, 12 ezer katonát, köztük különleges erőket telepít Oroszország háborús erőfeszítéseinek támogatására. A NIS nem közölte, hogy a csapatokat már a terepre küldték-e, vagy hogy hol vethetik be őket.

Az atomfegyverekkel rendelkező rezsim és Oroszország az elmúlt években megerősítette katonai kapcsolatait. Szakértők már régóta arról számolnak be, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat telepít Ukrajnába, amit Moszkva és Phenjan is tagad. Moszkva azt is cáfolta, hogy észak-koreai katonák harcolnának az orosz csapatok oldalán Ukrajnában.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom