A Kúria kiegyensúlyozottnak látja a köztévé műsorát

HírKlikk 2020. december 14. 13:30 2020. dec. 14. 13:30

Jogszerűen utasította el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az MSZP kiegyensúlyozottsági kérelmét, amelyben az ellenzéki párt hiányolta álláspontjának részletesebb bemutatását, közleményének közzétételét az M1 egyik műsorában a közmédia székházába bejutott képviselők ügyében indult per kapcsán.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának hétfői közleménye szerint a Kúria november 5-én hozott az ügyben ítéletet, amelyben kimondta: a médiaszolgáltató megfelelően informálta a közönséget a releváns ellentétes álláspontok létezéséről, és teljes mértékben eleget tett a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének.

Emlékeztettek, a Kúria ítélete – az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék döntését megváltoztatva – annak az MSZP-s kiegyensúlyozottsági kérelem kapcsán meghozott médiatanácsi határozatnak a jogszerűségéről döntött, amely az M1 2019. szeptember 27-i „Ma este" című műsorára vonatkozott.

Tájékoztattak arról is, a médiatanácshoz december elején érkezett ítélet leszögezi: a kiegyensúlyozott tájékoztatás azt jelenti, hogy a médiaszolgáltatónak be kell mutatnia a releváns, szembenálló véleményeket, és a Kúria szerint a vitatott műsorszegmens ezeket a követelményeket kielégíti.

Hozzátették, az ítélet a médiatanács fellebbezésében szereplő érvekkel összhangban kiemeli: mivel a műsor témája egy per volt – amely arról szólt, hogy jogos-e parlamenti képviselőknek a közmédia székházában tartózkodni –, a nézőknek nyilvánvaló volt, hogy az érintett felek ellentétes álláspontot képviselnek. Tehát önmagában a jogvita ténye miatt egyértelmű volt számukra, hogy a témában léteznek szembenálló vélemények. „Emellett – ahogy arra a médiatanács szintén jogosan hivatkozott – a műsorvezetők és stúdióvendégek külön és többször is utaltak az ellentétes álláspontokra" – írták.

Hozzátették, hogy arra viszont – a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerint – senkinek nincs alanyi joga, hogy követelje bármely médiumban való szereplését, illetve véleménye közzétételét.

A közlemény szerint a Kúria kimondta: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. mint médiaszolgáltató a szükséges és elégséges mértékben, ellenpontozásra alkalmas módon jelenítette meg a két oldal ellentétes álláspontját, szembenálló véleményét.

Az ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI