A Kúriához fordul Karsai Dániel

HírKlikk 2024. február 3. 18:00 2024. feb. 3. 18:00

A Választási Bizottság tegnap elutasította az eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezést.

Az élet végi döntésekhez való jog az emberi méltóságból fakad, így a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja alkotmányjogi szempontból tarthatatlan – fogalmazott Karsai Dániel Facebook-posztjában. Hozzátette, hogy ezért hamarosan a Kúriához fordul.

Mint írta higgadtan, de nagyon eltökélten mennek tovább.

Az NVB álláspontja szerint alkotmányellenes lenne, sértené az élethez való jogot, ha ennek a népszavazásnak helyt adnának.

Karsai Dániel arra is emlékeztet írásában, hogy Balog Zoltán végül elállt a nyilvános vitától. Legalábbis egyelőre. „Balog úr először mindenképpen személyes találkozót akart volna. Ezt én elutasítottam, ugyanis ő nekem nem spirituális segítőm. Remélem, azért a nyilvános beszélgetésre még sor kerül.”

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel öccsének, Karsai Péternek a kezdeményezését, mely az eutanázia kérdését bocsátotta volna népszavazásra.

Karsai Dániel nem vehetett részt az első két kérdésről tartott szavazáson, testvére, Karsai Péter az ülésen elmondta, úgy látja, hogy a magyar választópolgárok ki akarják fejezni véleményüket az eutanázia ügyében.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke szerint a kérdések a jogalkotás menetét érintik, és sértenék az Alaptörvényt. Az NVB tagjai az első és a második kérdést is nyolc igen és négy nem ellenében utasították el.

Karsai és a Momentum javaslata szerint az eutanáziáról kezdeményezett népszavazás a következő kérdéseket tartalmazta volna:

Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?

Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?