A lakáshotel-piac szabályozása lehet a lakhatási válság mérséklésének kulcsa

HírKlikk 2020. július 10. 14:16 2020. júl. 10. 14:16

Az elmúlt tíz évben példa nélküli lakhatási válság alakult ki Magyarországon, többek között a lakáshotel biznisz miatt, ezért a köztársaságpárti városvezetők elkezdték ez ügyben a konzultációt, mondta a II. kerület MSZP-s polgármestere, Őrsi Gergely a DK szóvivője, Barkóczi Balázs társaságában, péntek reggel, az ATV Start című műsorában.

Az idegenforgalmon belül egymásnak feszülő szállodaiparral és AirBNB iparral kapcsolatban Őrsi Gergely emlékeztetett, a fő probléma a lakhatási válság, amit meg kell oldani. Elmondta, az ingatlan- és albérlet árak többek között azért szöktek az egekbe az elmúlt években, mert az ingatlan-befektetők megvásárolták a lakásokat, és a magasabb profit érdekében, ezeket nem hosszú távon, biztos lábakon állva adták ki családoknak, fiataloknak, és pályakezdőknek. Sokkal inkább a külföldről hazánkba látogató turistáknak adták ki, akár 2,5-szeres profittal. Értelemszerűen, a kínálat csökkent, az árak pedig emelkedtek – főleg a belső kerületi részekben.

A szocialista Őrsi megerősítette, nagyjából a budapesti ingatlanállomány egy százaléka érintett  AirBNB kérdésben, bár jellemzően a pesti oldalon. Megjegyezte, az AirBNB piac szabályozása jótékony hatással lenne a lakhatási válságra, de a társasházak lakói is üdvözölnék.

„Jó dolog, hogy a jelenlegi kormány végre belátja, hogy az emberek helyi ügyeit a helyi önkormányzatok tudják legjobban képviselni. (…), az önkormányzatok tudnak helyben megfelelő szabályozást hozni erre a problémára is, igazodva a mindenkori lakásszámhoz. A köztársaságpárti önkormányzatok ki is kérik az emberek véleményét. Mi még társasházi riadóláncot is létrehoztunk” – magyarázta a polgármester.

„Jó, hogy elindult a párbeszéd ez ügyben a kormánnyal és az is, hogy a kerületek maguk szabályozhatnak. Nyilván teljesen máshogy is kell kezelni ezeket, például a VII. kerületben, ahol Niedermüller Péter DK-s polgármesternek választási ígérete is volt, hogy a bulinegyed helyzetét rendezi az odajárókkal és az ott lakókkal, egyfajta közös platformon. Ez a párbeszéd el is indult” – mondta Barkóczi Balázs. A szóvivő elmagyarázta, most jött el az a pont, ahol van egy polgármester, aki azt mondja, hogy a szabályokat be kell tartani, hiszen nyilván nagyon fontos a turizmus, de fontos az is, hogy normálisan lehessen élni.

Visszatérve a fő problémára, a lakhatási válságra, Barkóczi Balázs hozzátette, „A lakáshotelek szabályozása önmagában még nem oldja meg a lakhatási válságot, de a köztársaságpárti városvezetők már bejelentették, hogy bérlakás-építési programot, és lakhatási támogatásokat is indítanak.

A kialakítandó szabályok, határozatok folyamatáról Őrsi Gergely ismertette, először a törvényjavaslat szövegét szeretnék megismerni, ezután a főváros tárgyal majd a kerületekkel, utána jön a kormánnyal való egyeztetés. „Mi a mai naptól már elkezdtünk helyben konzultálni, és felmérni, hogy helyben, azaz a II. kerületben, pontosan milyen helyzet is jellemző, és milyen megoldásokat lehet szabályozni. Hogy adott esetben a társasházak engedélye kelljen ahhoz, hogy ott lakáshotelt lehessen üzemeltetni, hogy ezt részekre szabályozzuk, vagy bármilyen döntés szülessen, ami ilyenkor egy közösségi egyeztetés során felmerül, és a helyi viszonyokra adaptálva, a lehető legjobb megoldást jelenti”.

Végezetül a közelgő egyeztetésekkel kapcsolatban a szocialista polgármester rámutatott, „Az önkormányzatiság egyik legfőbb vívmánya, hogy más jellegzetességekkel rendelkező önkormányzatok, más tárgyalási pozícióból és akár más hozzáállással is tárgyalnak, akár a főpolgármesterrel, akár pedig a kormánnyal”.

Forrás: Hírklikk