A legfontosabb, hogy mit tudunk beletenni a közös ellenzéki együttműködésbe

HírKlikk 2019. november 14. 14:15 2019. nov. 14. 14:15

Győrben két lehetőség van az ellenzéki polgármester-jelölt kiválasztására: az előválasztás, vagy egy köztiszteletben álló személy összellenzéki felkérése a jelöltségre. Lehetőségei szerint mindenkinek minél többet kell hozzátenni a közös ellenzéki fellépéshez – mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, budapesti elnöke csütörtökön.

A győri polgármester-választás ügyében folynak az ellenzéki tárgyalások. Az ellenzéki pártok tárgyalnak olyan civil jelölttel is, aki az egységet és a közbizalmat megtestesítheti - mondta Molnár az ATV Start című műsorában, neveket azonban nem árult el. Ha azonban a pártok ajánlanak jelölteket, akkor előválasztás lesz, „döntsenek a győri választók”.

„Az MSZP mind a két forgatókönyvre nyitott, (…) mind a kettő a győzelem forgatókönyve lehet” – mondta.

A győri időközi polgármester-választás kiírása és lebonyolítása a Fidesztől függ, érdemes a legkorábbi lehetséges választási időpontra, január 18-ra készülni, s az előválasztást, ha lesz, december elején megtartani – mondta.

Az ellenzék tanult az elkövetett hibákból, ezért most a pártok konszenzust keresnek, méghozzá időben – hangsúlyozta.

Tóth Bertalan pártelnök szerdai közlésére, hogy az MSZP országosan megnyitja irodáit a köztársaságpártiak és az összellenzéki együttműködés javára, otthont nyújtva közéleti kluboknak és ellenzéki műhelyeknek, Molnár azt mondta: ez a megyei elnökökkel való konzultáció után meghozott döntés nem az irodákról szól, hanem a „közös szocializációról”.

Látható, mekkora a különbség ott, ahol egy-két éve már elindult a közös gondolkodás, ahhoz képest, ahol az „önkormányzati választás sikernapján” kezdődött el. „Sokkal könnyebb az első út.  Erre teszünk most kísérletet” – mondta, hozzátéve: „Ezért fölajánljuk, hogy mi minden lehetőségünket beletesszük és várjuk, hogy mások is”.

Arra a felvetésre, hogy infrastruktúrája ugyan van az MSZP-nek, de a támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint olvad, így felelt meg: „ha közvélemény-kutatásokra alapoznánk a politikát, akkor nagy baj lenne: akkor még mindig Tarlós lenne a főpolgármester és a Fidesz lenne többségben”.

A megyei listákon az MSZP „kétségtelenül rosszabbul” szerepelt, ezeknek azonban „különösebb tétje nem volt”, hiszen az MSZP adja a legtöbb megválasztott polgármestert és önkormányzati képviselőt. Természetesen a párt azon dolgozik, hogy a támogatottsága „újra a régi legyen, de a legfontosabb, hogy mit tudunk beletenni a közös ellenzéki együttműködésbe” – mondta.

Megemlékezett arról, hogy 30 éve ezen a napon adta be Magyarország, Horn Gyula vezetésével, csatlakozási kérelmét az Európa Tanácshoz, pedig a szovjet tankok még az országban voltak. Hangsúlyozta: azért fontos, hogy hogyan politizál az ellenzék és hogy erősödjön, hogy ne vezethesse ki Európából Magyarországot a magyar kormány, „hiszen 30 éve elődeink nagy kockázatot vállaltak azzal, hogy így, ezen az úton indultak Európába”.

Forrás: Hírklikk