A lengyel demokrácia forog kockán vasárnap

HírKlikk 2023. október 12. 20:05 2023. okt. 12. 20:05

Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezetője Lengyelországban egészen bizarr démonizálás tárgya, mert a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság Párt (PiS) az elmúlt nyolc évben szisztematikusan erodálta a liberális demokrácia normáit, a közszolgálati média és a regionális sajtó kézi vezérlés alatt áll, és jelenleg a kormány legerősebb propagandafegyvere – mutatott rá a brit liberális Guardian szerkesztőségi cikkében.

A demokratikus normákkal való ilyen groteszk visszaélések ellenére, a hétvégi választás kimenetele nem vehető bizonyosra, de a kampány érzékelteti, milyen hatalmasak a kockázatok.

Kaczynski Orbán Viktor példáját követte: olyan civil befolyásoló hálózatot épített ki, amely megvédi kormányát a valós ellenőrzéstől és a felelősségre vonás lehetőségétől. Az autonóm intézményeket átpolitizálta, és aláásta a kormány hatalmának ellenőrzését, így a független igazságszolgáltatást.

Egy további mandátum lehetőséget adna Kaczynskinak, hogy bevégezze a PiS hegemóniáját veszélyeztető liberális ellensúlyok felszámolását, és közelebb vigye az országot ahhoz, amit egy megfigyelő „totalitárius demokráciának” minősített.

Egy ilyen végeredmény elszomorító és vészjósló lenne egy olyan időpontban, amikor az EU geopolitikai kihívások előtt áll, amelyeknek kezelése egységet követel.

A klímaválság, Ukrajna és a migrációs válság kérdésében máris világos, hogy Európa populista, nacionalista jobboldala idővel egyre rombolóbb erővé válik, és a gonosz véletlen úgy hozta, hogy 2024 júliusától egy éven át Magyarország, majd Lengyelország lesz az unió soros elnöke. 
 
A PiS két kormányzati periódusa nyomán a lengyelországi politikai kultúra törékenyebb, lázasabb és megosztottabb, mint 1989 óta bármikor. A démonizált Donald Tusknak igaza van, amikor azt mondja, hogy vasárnap országa demokráciája forog kockán. Minden választásnak van jelentősége, de némelyiknek nagyobb jelentősége van – mutatott rá a lap.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom