A lengyel rektorok is bírálják a magyar kormányt

HírKlikk 2019. július 19. 15:03 2019. júl. 19. 15:03

A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia felszólította a magyar kormányt, hogy vonja vissza a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt, még mielőtt az szeptemberben hatályba lépne - erről a három ország rektori konferenciái adtak hírt közös állásfoglalásban, amelyet a Forschung und Lehre (Kutatás és Oktatás) című német portál.

A három szervezet úgy látja, hogy az új törvényben foglalt intézkedések közvetlen állami ellenőrzést tesznek lehetővé, megvonják a közvetlen operatív támogatást, és ezzel az akadémia autonómiáját és szabadságát veszélyeztetik. A magyar kormány eljárása aláássa a magyar alapkutatásokat és azok hagyományosan erős nemzetközi partnerségeit. Emellett a kormány intervenciója egyértelműen szakítást jelent Európa demokratikus elveivel, amelyekhez a tudomány szabadsága is hozzátartozik.

Az aláírók sajnálkozásukat fejezik ki, hogy a törvény kidolgozásában elmaradt az alapos konzultáció az érdekeltekkel - áll a közös állásfoglalásban, amely hangsúlyozza: a rektori konferenciák támogatják a magyar tudományos közösséget a kormánnyal és a törvényhozással folytatandó szolid párbeszédre irányuló követelésében. 

Forrás: Hírklikk