A magyar ember és a tenger

Föld S. Péter 2020. július 5. 07:14 2020. júl. 5. 07:14

Igaza volt Orbán Viktornak, amikor azt mondta a közpénzből fenntartott Kossuth Rádióban, hogy a magyar ember olyan, hogy ha nem látja évente legalább egyszer a tengert, börtönben érzi magát. Igen, ezt a kifejezést kerestük, amikor a magyar ember milyenségén gondolkodtunk, köszönet a miniszterelnöknek, amiért ilyen frappánsan megfogalmazta helyettünk, amit mi az egyszerű észjárásunkkal, sikertelenül próbáltunk szavakba önteni.

A magyar ember tényleg olyan, ahogy Orbán Viktor felvázolta. Ha valaki, a miniszterelnök tudja, milyen látni a tengert, mert nyaranta szokott valamelyik horvátországi szigetről bejelentkezni a Facebookon – rajongói nem kis örömére. A társaságában ilyenkor többnyire egy helyi vendéglős, vagy bolti árus látható, aki szemmel láthatólag nagyon örül, hogy ilyen nagyszerű miniszterelnöke van Magyarországnak, aki nemcsak közvetlen és puritán, de az egyszerű emberek társaságát sem veti meg.

És magyar ember Mészáros Lőrinc is, aki sokak szerint Orbán strómanja, vagyis, vagyonának kezelője, ami bizonyára csak afféle szóbeszéd. Mondanak mindenfélét az emberek, van, amit komolyan kell venni, és van olyan is, amit nem. Azt például nagyon komolyan kellett venni, amikor az egykori gázszerelő egy milliárdot érő jacht fedélzetén süttette a hasát az Adrián. Ő bizonyára nem érezte magát börtönben, látta a tengert, remélhetőleg helyettünk is jól megnézte, magára vessen, aki olyan tutyimutyi, hogy nem jár a tengerhez és emiatt börtönben érzi magát.

Említhetnénk még egy magyar ember, Orbán Ráhel példáját, aki történetesen Orbán Viktor lánya, és aki az ország nagy dicsőségére, azzal került a lapok hasábjaira, hogy használt pelenkát hagyott a horvát autópálya egyik parkolójában. 

Ilyen a magyar ember, jól mondta a miniszterelnök. Talán még hozzátehette volna, amit a kiváló Harrach Péter, a kereszténydemokraták egyik frontembere mondott nem sok évvel ezelőtt. Hogy sok magyar gyerek azért megy éhesen, korgó gyomorral iskolába, mert náluk életforma, hogy nem reggeliznek.

És az is életforma, hogy sokak rossz ruhában járnak, nem jut pénzük egészségesen táplálkozni, valamint pénzfeldobással döntik el, hogy a csekkeket fizessék be, vagy inkább élelmiszert vásároljanak maguknak és a családjuknak.

A magyar ember tényleg börtönben érzi magát, ha Orbán Viktor és társai évente legalább egyszer nem látják a tengert.