A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta az idei Laposföld-díjat

HírKlikk 2024. április 23. 08:40 2024. ápr. 23. 08:40

A Szkeptikus Társaság idén is kiadta a Föld napján a Laposföld-díjat, amellyel azt a személyt vagy szervezetet tüntetik ki, aki az elmúlt évben magyar nyelven, széles nagyközönség előtt terjesztett tévhiteket, álhíreket, áltudományos vagy tudományellenes nézeteket, s ezzel a Szkeptikus Társaság és szimpatizánsainak megítélése szerint egyaránt a legnagyobb társadalmi kárt okozta, erodálva a tudomány, a józan ész és a tények társadalmi elfogadottságát.

A nem túl hízelgő „kitüntetést" 2024-ben az áltudományos alapokon nyugvó homeopátiát gyógymódként alkalmazó orvosok köre, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület kapta, a jelölés eredeti indoklása szerint azért, mert „orvosokat tömörítő civil szervezetként, tagjai szakmai tekintélyük által „hitelesítve" terjesztenek áltudományos nézeteket és alkalmaznak olyan gyógymódokat, amelyek igazoltan nem hatásosabbak a placebónál."

A Laposföld-díj odaítélése egy három körös kiválasztási folyamat alapján történt, a díjátadó ceremóniára április 22-én, a Föld napján került sor sajtónyilvános esemény formájában, amelyre a döntős jelöltek valamennyien kaptak meghívót, de nem voltak jelen. Az eseményen Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke ismertette a díj mibenlétét, a kiválasztási folyamatot, majd a döntőbe jutott személyek munkásságának azt a részét, amely alapján eldőlt, hogy potenciális díjazottak lehetnek. Végezetül bejelentette a 2024. évi díjazott kilétét.

Forrás: MTI-OS