„A magyar kormány beavatkozott a szlovák választásokba"

HírKlikk 2023. október 8. 14:44 2023. okt. 8. 14:44

„A stabilitás szempontjából a legrosszabb eredmény született a szlovákiai választáson. Nem tudok elképzelni olyan lehetőséget, hogy egy kiegyensúlyozott, egységes szemléletű, európai jogrendbe illeszkedő kormányzat jönne létre” – mondta Huncík Péter szlovákiai magyar politikai elemző a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Hozzátette, hogy a szlovákiai magyarok körében Wass Albert az iskolára és a templomra vigyázzatok mondása nyomán, Magyarországra vetve aggódó tekintetüket azt mondogatják egymás között, hogy a sajtóra és az intézményekre vigyázzatok!

Csak az exitpollok fényében tűnik váratlannak Robert Fico és pártja, a Smer győzelme a szlovák választásokon, mert az a választás – napi becslést leszámítva – megjósolható volt, akárcsak az, hogy a Progresszív Szlovákia nevű tömörülés lesz a második – idézte fel Huncík Péter az elemzők várakozásait firtató kérdésre.

A felvidéki magyar gondolkodó kiemelte, hogy önmagában nem annyira az egyes pártok százalékai a meghatározók, hanem az, hogy milyen helyzetbe kerültek ezáltal a parlamenti patkóban. „Nem is annyira a két párt közti különbségen van a hangsúly, hanem a pozíciókon, hogy a parlamentben kivel tudna együttműködni a jövőben. Ez az, ami most a legfőbb gondot okozza a politikusnak” – tette hozzá. Igaz, ez első ránézésre nem volt szükségszerű, hiszen az első két helyezett két hasonlóan szociáldemokrata irányultságú párt, Robert Fico Smer-je és Peter Pellegrini Hlas-ja. Nekik azonban összesen 69 képviselőjük van, míg a kormányalakításhoz legalább 75-re lenne szükség a 150 tagú pozsonyi parlamentben. Harmadik szövetségesként számításba jött a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Csakhogy a választás napján kiderült, hogy az SNS égisze alatt milyen irányultságú politikusok kerültek a törvényhozásba. „Még magával a pártvezetővel, Danko úrral sem hajlandók a győztesek együttműködni, ezért a koalíció ügye nehezebbé vált, mint ahogy gondolták.” 

Huncík Péter arról is beszélt, hogy számítása szerint összesen hat különböző szövetség megkötésére látszik esély a szlovák parlamentben, közülük kettőben nem is Robert Fico kerülne a kormány élére. Igaz, előfordulhatna az is, hogy nem egész frakciókkal, hanem csak bizonyos pártokból bizonyos politikusokkal szövetkeznének, más szóval, megvennének egyes képviselőket a többséghez. A szlovákiai magyar elemző emlékeztetett arra, hogy ez nem volna idegen a szlovák politikai gyakorlattól, mert ott a pártstruktúra nem olyan merev, mint hazánkban.

„Nagyon sokan mondtuk azt, hogy a nemzeti politizálásnak vége, és ki kellene valami újat találni. A probléma az, hogy egy magyar gyűjtőpártot egyben tartani nagyon nehéz. A tavalyi év folyamán létre is jött egy ilyen párt, amely a különböző politikai nézeteket úgy próbálta megoldani, hogy a párton belül platformokat hoztak létre. Ám a legnagyobb súllyal résztvevő párt, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ezeket a platformokat egy tollvonással megszüntette, és kijelentette, hogy itt etnikai alapon fogunk politizálni, tehát nincs helyük ezeknek az eltéréseknek” – jellemezte Huncík Péter a szlovákiai magyar politikai helyzet érzékenységét. Kitért arra, hogy az MKP-t sokan mintegy a Fidesz felvidéki fiókszervezetének tartják. Az anyagi támogatás és stratégiai útmutatás is Budapestről származik. „Tudjuk, hogy a Fidesz nem fogadja el azt az együttműködési mintát, hogy más nemzetiségűekkel vagy más világnézetűekkel dolgozzon együtt egy párt, hanem ide egy homogén, konzervatív, keresztény értékrendet képviselő pártot tud csak elképzelni” – jelentette ki az elemző. A szétesés következtében a gyűjtőpárt romjain a távozók létrehoztak két újabb magyar pártot, de mindkettő végül csúnyán leszerepelt a választáson. „Úgy, ahogy tizenhárom éve, most sem lesz magyar párt a szlovákiai parlamentben” – fogalmazott Huncík Péter, majd megjegyezte, hogy lesz ugyan egy magyar képviselő, de ő egy egészen másik párt listájáról érkezik.

„Orbán Viktor nagyon elszigetelődött az Európai Unión belül. Számára mondhatni létkérdés, hogy talál-e együttműködő partnert, hogy ne ő legyen mindig a támadások központjában. Szlovákia egy kis ország ugyan, de akkor is fontos lenne, ha találna valakit, aki ebben a ruszofil politikában partnere lenne” – válaszolta az elemző arra a kérdésre, miért is támogathatta a magyar miniszterelnök Robert Ficot. „A Fidesz akkor élhet túl a nemzetközi porondon, ha van egy párt, amely – függetlenül attól, hogy baloldali vagy jobboldali, de – partner lehet” – tette hozzá. Ficonak pedig alkatilag lehet hasznos Orbán Viktor szövetségesként. Bár korábban nemzetiség-, azaz magyarellenes lépései is voltak, emlékeztetett Huncík Péter Malina Hedvig megveretésének ügyére, „ennek az embernek egyszercsak mintha látomása lett volna, fölismerte Orbán Viktorban a példaképet, egy erőskezű vezetőt, akinek sikerült az ellenzéket teljesen bedarálnia, a független sajtót pedig elfojtani. Ő egy autokrata típusú vezető vágyálma” – fogalmazta meg az elemző. A két embernek a személyes együttműködéséről is szó van. Természetesen azonban csak addig tart ez a nagy szimpátia kettejük között, amíg olyan érzékeny kérdések nem kerülnek terítékre, mint a szlovákiai magyarok sorsa.

Ezzel kapcsolatban Huncík Péter határozottan ki is jelentette, hogy ő nem hisz abban, hogy kettejük szövetsége tartós tudna lenni. „Nem hiszek benne, hogy Szlovákia jelenlegi állapotát ez a kaotikusnak tűnő helyzet, amely kialakult a választások után, bizony jól leképezi” – tette hozzá. Fico egy nagyon pragmatikus, ügyes, manipulatív készségekkel is megáldott ember, aki nem riad meg az erőszaktól sem, és ami a legnagyobb gond, hogy számára egzisztenciális jelentősége is van annak, hogy hatalomra kerüljön. „A stabilitás szempontjából a legrosszabb eredmény született a választáson. Nem tudok elképzelni olyan lehetőséget, hogy egy kiegyensúlyozott, egységes szemléletű, európai jogrendbe illeszkedő kormányzat jönne létre” – fogalmazta meg aggodalmát az elemző. Hozzátette azt is, hogy az országban növekvő orosz-barátság nyomást gyakorolhat a politikai pártokra, amelyek hatására a demokrácia szempontjából veszélyes alkukat köthetnek meg.

Huncík Péter emlékeztetett arra is, hogy a szlovákiai választásokba nem annyira az oroszok avatkoztak be a mesterséges intelligencia révén, hanem a magyar kormány, amely 1300-1500 embercsempészt engedett ki a magyar börtönökből, ők aztán hozzá is láttak a szlovák-magyar határon végezni tevékenységüket.

 

Forrás: Hírklikk