A Magyar Közétkeztetők Szövetsége üdvözli a rendelet módosítását, de van kérdése
Miért tűnik el a menzáról a diós tészta?
Nem lesz többé három népszerű étel a menzán, a gyerekek februártól hiába keresik majd a diós tésztát, a mogyorókrémes kenyeret és a müzli szeletet.
A több mint tízéves minisztériumi rendeletet módosítása, ami az egészséges életmód jegyében történik, nem csak a gyerekeket, a bölcsődéseket, az óvodásokat és az iskolásokat érinti. A megújuló szabályozás több mint kétmillió magyar mindennapi életét befolyásolja a bölcsődésektől a szociális ellátásban részesülő idős emberekig. És ne feledkezzünk el az összes állami és egyetemi kórházban fekvő betegek étkezéséről se.
A dió mellett a földimogyorót és a szezámmagot is száműzik a főzőkonyhákról, mert heves allergiás tüneteket okozhatnak. Ez az óvintézkedésnek is nevezhető rendeletmódosítás nagyobb biztonságot nyújt a szülőknek, pedagógusoknak, mert segít megelőzni, hogy egy élelmiszer összecserélése, összekeverése miatt rosszul legyenek azok, akik ebben az allergiában szenvednek.
A Magyar Közétkeztetők Szövetsége most kiadott közleményében üdvözli és támogatja a közétkeztetési szolgáltatások ellátást szabályozó rendelet módosításait, amelyek 2025. február 9-től lépnek hatályba. „A rendelet módosítása nagy segítséget jelent az ételallergiás gyerekek és felnőttek ellátásában. A szövetség egyben állásfoglalást kért az illetékes szervektől arra vonatkozóan, hogy a „nyomokban diót, mogyorót tartalmazhat” jelöléssel ellátott élelmiszerek esetében hogyan kell eljárni.” - mondta lapunknak Feigl Edit, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai vezetője.
A Magyar Közétkeztetők Szövetsége úgy ítéli meg, a módosított rendelet rugalmasabb, gyakorlati megvalósíthatóságra fókuszál, közelebb hozza az egészségtudatos gondolkodást a piaci igényekhez és elvárásokhoz. Lehetővé teszi például a zöldség, gyümölcs és tejtermékek korlátozás nélküli biztosítását.
A novemberben kihirdetett rendeletmódosítás 2025. február 9.-én lép életbe, hogy legyen idő a felkészülésre. Feigl Edit, a szövetség szakmai vezetője szerint a szolgáltatóknak már most figyelniük kell új az étlapokat megtervezésre, hogy azok megfeleljenek a módosuló szabályoknak.