A magyarok a legelutasítóbbak a menekültekkel szemben

HírKlikk 2019. augusztus 15. 10:02 2019. aug. 15. 10:02

A megkérdezett magyarok 32%-a érzi kötelezettségnek a menekültek befogadását (a világátlag 71%), míg 24%-uk támogatja a bevándorlók beengedését (az átlag 50%). A menekültek megítélése tekintetében a magyarok véleménye a 18 ország közül a legelutasítóbb az amerikai Pew Research Center napokban publikált felmérése szerint.

A felmérésben használt fogalmak nem követték a státuszok összetett jogi természetét: az egyszerűsítés, a kérdőívek érthetősége érdekében a menekülteket „a hazájukból az őket ért erőszak vagy háború miatt elmenekülő” emberekként, a bevándorlókat pedig bármilyen okból, de nem kényszerhelyzet miatt hazájukat elhagyó, „más országban letelepedni szándékozó” személyekként írták körül - írja a mandiner.hu.

Az ENSZ adatai szerint 2017-ben világszerte 258 millió élt hazájától távol, közülük 20 millió számított bizonyítottan menekültnek. A 2018-as felmérésben részt vevők ezen adatok, illetve saját hazájuk általuk ismert bevándorlási-migrációs helyzete alapján válaszoltak a Pew kérdéseire.

A közvélemény-kutatás összesített eredménye szerint a megkérdezettek 71%-a támogatja azt, hogy hazája befogadjon menekülteket, míg csak 50%-uk tudja ugyanezt elmondani az egyszerű bevándorlók befogadásáról.

A két státusz megítélése közötti különbség tehát 21%-os, ami világosan mutatja, hogy az emberek éles különbséget tesznek a szükséghelyzet, emberi és természeti katasztrófák elől menekülők, illetve a megélhetési, a jobb élet reményében útra kelők között.

Forrás: Mandíner