A magyarok háromnegyede szerint előnyös volt belépnünk az EU-ba

HírKlikk 2024. május 27. 13:00 2024. máj. 27. 13:00

Bár az uniós tagság sok magyar várakozásait nem teljesítette, ennek ellenére, a honfitársaink jelentős többsége szerint előnyös volt az, hogy húsz évvel ezelőtt beléptünk az Európai Unióba.

Bár öt év alatt négy százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik szerint összességében előnyös volt Magyarország számára az európai uniós csatlakozás, de még így is honfitársaink szűk háromnegyede így gondolja – derül ki abból a kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research. Számos ügyben ugyanazt a kérdést tették fel, mint 2019-ben, így a válaszok megoszlása jól összehasonlítható.

Ráadásul emelkedett azoknak az aránya, akik szerint nagyon előnyös a tagság: 2019-ben a megkérdezettek 17 százaléka vélekedett így, 2024-ben már 25 százalék. Az „inkább előnyös” válaszlehetőséget bejelölők aránya viszont 59 százalékról 12 százalékpontot csökkent, míg az „inkább hátrányos” választ adóké 6 százalékponttal nőtt. Csökkent azoknak az aránya is, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a kérdésre, így a megkérdezettek 96 százalékának van véleménye a témában.

A lap kontextusba helyezi az eredményt: az Európai Parlament felmérése szerint az összes tagállamban 2019-ben átlagosan 68 százalék mondta előnyösnek a tagságot, míg 2023 őszén 72 százalék, vagyis a magyar eredmény megfelel az uniós átlagnak.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom