A magyarok kétharmada az MSZP-P Európa-programját támogatja

HírKlikk 2019. május 16. 15:49 2019. máj. 16. 15:49

Még a fideszes szavazók több mint 57 százaléka is az MSZP-Párbeszéd Szociális Európát teremtő javaslatait, az európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetését támogatja szemben Orbánék gyűlöletkeltő, nacionalista programjával - foglalta össze a magyarok Európa jövőjéről szóló álláspontját Harangozó Tamás és Szabó Tímea.

A magyar emberek 71 százaléka gondolja úgy, hogy az Európai Unió jövője a Szociális Európa irányába tartó jövő - ismertette a Závecz Research legfrissebb kutatási eredményét Harangozó Tamás budapesti sajtótájékoztatóján. Ezzel szemben áll Orbán Viktor szélsőséges és nacionalista barátai által képviselt, nemzetállamok Európáját hirdető programja, ami az emberek összeugrasztásáról, a gyűlöletkeltésről, a nacionalizmusról szól.

Az MSZP a magyarok kétharmadával együtt úgy gondolja, hogy a jövő a Szociális Európa, amelynek lényege, hogy az Európai Unió a gazdasági és politikai együttműködésen túl az itt élők mindennapjaival és létbiztonságával is foglalkozzon.

Az MSZP-Párbeszéd “Haza, Szeretet, Európa!” programja az európai minimálbér és minimális nyugdíj bevezetésével, az egyenlő színvonalú egészségügyi ellátás biztosításával valóban kézzelfogható válaszokat ad az emberek mindennapi problémáira - közölte az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A programot február közepén hirdették meg, azóta szinte minden ellenzéki párt átvett belőle, amit Harangozó egyrészt örvendetesnek tart, másfelől azonban megjegyezte, megvalósítására csak az MSZP-Párbeszéd szövetség képes. A programot ugyanis támogatja az Európai Szocialisták Pártja és csúcsjelöltjük, Frans Timmermans, akinek a jelenlegi mandátumbecslések szerint jó esélye van arra, hogy az Európai Bizottság vezetőjévé válasszák. Harangozó kijelentette: nem csak beszélnek a programról, reális esélyük van arra, hogy a következő öt év során megvalósítsák.

Szabó Tímea azt az adatot idézte a kutatásból, amely azt mutatja, hogy a fideszes szavazók több mint 57 százaléka támogatja a közös európai minimálbér és minimumnyugdíj bevezetését, amelyeknek ellenzéki oldalon 91 százalékos a támogatottsága. Ez alapján nyilvánvaló: a Fidesz szavazók többsége is megélhetést tartja a legnagyobb problémának, hogy a minimumnyugdíj havi 28 ezer 500 forint, egy egy bölcsődei dolgozó pedig 72 ezer forintot vihet haza - sorolta a tényeket a Párbeszéd társelnöke. Felidézte a Sargentini-jelentést, amely a legaggasztóbb problémának nevezte, hogy az EU-ban Magyarországon a legalacsonyabb a nyugdíj és a minimálbér összege. "Ennek az MSZP-Párbeszéd szövetség véget akar vetni, azt javasoljuk, hogy az európai minmálnyugdíj havonta 300 euró, a minimálbér 700 euró legyen. Ezek azok az összegek, amelyekből emberhez méltó életet lehet élni, akik dolgoznak vagy akik egész életüket végigdolgozták” - közölte Szabó Tímea.

Forrás: Hírklikk