A magyarok szándékosan engedik át a menekülteket?

HírKlikk 2021. július 30. 20:00 2021. júl. 30. 20:00

Újból mozgolódnak a Balkánon rekedt menekültek, a célországokban erősödik a félelem az újabb hullámtól és ez már feszültséghez vezet Ausztria és Magyarország között is, pedig két egyívású rendszerről van szó – írja a Neue Zürcher Zeitung. Mindez egyben mutatja a tanácstalanságot. 

Ugyanis a magyarok által meghirdetett bezárkózás, a határok teljes lezárása pont olyan illúzió, mint az Európai Bizottság terve a befogadott menedékkérők elosztására, ami még felvizezett formában is halva született ötlet. Serbastian Kurz kormánya azért vezényel erősítést a magyar határra, hogy igazolja cselekvőképességét, ám igazából képtelen orvosolni a gondot. A nagy fokú idegességre utal, hogy Bécs szokatlanul élesen bírálja Magyarországot, amelynek kemény határvédelmi intézkedéseit az osztrák fél mindig is védte. 

Ám Ausztria – száj elé tett ujjal – egyúttal hangot ad a gyanúnak, hogy a magyarok szándékosan lazítanak a gyeplőn, mert azt válasznak szánják Brüsszel számára, a migráció és jogállam kapcsán kialakult vitában. Tény azonban, hogy Burgenlandban némely napon akár száz határsértőt is elfognak. Számuk az idén már az 5 ezer felé jár, vagyis hat hónap alatt csaknem ugyanannyian buktak le, mint tavaly egész évben. Az is egyértelmű, hogy az útvonal Szerbián át Temesvárra vezet, mert ott a magyar oldalon nincs kerítés. Úgy hírlik, hogy a magyar tranzitért 4-5 ezer eurót kérnek a profi embercsempészek. De a jelek szerint immár mindenre hajlandó az a 100-120 ezer ember, aki az Égei-tenger nyomorúságos táboraiban vagy a hasonló boszniai létesítményekben várja sorsa jobbra fordulását. Az üzlet virágzik. 

A lap figyelmeztetett: ha tényleg megindult több százezer afgán, és Törökország átengedi őket, akkor új erővel tör majd felszínre a 2015-ös konfliktus.