A magyarok szerint a gazdagoknak több adót kellene fizetniük

HírKlikk 2024. október 12. 11:30 2024. okt. 12. 11:30

A magyar társadalom jelentős hányada úgy véli, hogy választások útján sem tud hatást gyakorolni az ország életére, mert bármelyik pártra szavaznak is az emberek, a dolgok úgysem változnak. Ezzel a kiábrándultságot tükröző állítással 69 százalék ért egyet.

A túlnyomó többségnek (82 százalék) az véleménye, hogy semmilyen hatást nem tud gyakorolni a kormány tevékenységére – írta a Závecz Research felmérése alapján a Népszava.

A megkérdezettek több mint kétharmada, 68 százaléka úgy gondolja, hogy „erős vezetőkre van szükségünk, akik megmondják, mit tegyünk”. A magyar társadalom jelentős többsége valamilyen mértékben egyetért azzal, hogy globálisan, az országok szintjén, de országon belül is szükség van a gazdasági viszonyok kiegyenlítésére. 

A Tett és Védelem Alapítvány megbízásából készített felmérésből kiderül, hogy 73 százaléa szerint az „emberek közötti egyenlőség fontosabb, mint a gazdasági növekedés”. Elsöprően magas, 83 százalékos a támogatottsága annak az állításnak, hogy „Magyarországon a gazdagoknak több adót kellene fizetniük az emberek közötti egyenlőtlenség csökkentése érdekében”.

A magyar társadalom többsége inkább elégedett az életével, a lakosság 71 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Bár a „nagyon elégedettek” csak 18 százalékot tesznek ki, ez még mindig több, mint az a 10 százalék, amely kifejezetten elégedetlenként határozza meg magát. A képet azonban jelentősen árnyalja, hogy igen magas azok aránya, akik úgy vélik, nincsenek annyira megbecsülve, mint kellene (75 százalék), nem kapnak megfelelő jövedelmet a munkájukért (68 százalék), továbbá azt állítják, a hozzájuk hasonló emberek nem tudják érvényesíteni az érdekeiket (76 százalék).

A tekintélyelvűséget, illetve a nyitott vagy zárt gondolkodást feltérképező kérdéssor alapján a magyarok 43 százaléka azonosítható zárt gondolkodásúként. A felkínált állítások sorában – az „egyetért” és a „teljes mértékben egyetért” válaszokat összeadva – a legtöbben azzal fejezték ki egyetértésüket (82 százalék), hogy jelentősen korlátozni kellene az országba érkező idegenek számát.

A válaszadók 75 százaléka szerint a „legtöbb problémánk megoldódna, ha meg tudnánk szabadulni az erkölcstelen és antiszociális emberektől”. Majdnem ennyien vélekednek úgy, hogy a „legfontosabb erény, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk, a tekintély tisztelete” (73 százalék). Az állítással, hogy a „kábítószert fogyasztók börtönbüntetést érdemelnek”, 67 százalék ért egyet.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom