A magyarok többsége nem helyesli a vétót

HírKlikk 2020. november 21. 06:30 2020. nov. 21. 06:30

A magyarok nagy része nem igazán érti, mi történik és miért az EU-büdzsé magyar vétójával kapcsolatban. Aki úgy érzi, hogy igen, azok nagy többsége nem ért egyet azzal, hogy Magyarország blokkolja a költségvetést és a helyreállítási alapot. A legtöbben úgy gondolják, hogy a magyar kormány azért vétózott, mert félti az EU-s pénzek hozzá közelálló köréhez juttatását – derül ki abból a reprezentatív kutatásból, amit az Euronews megbízásából készített az Opinio intézet.

Az Opinio alkalmazással készített felmérés adatai szerint tízből hat magyar hallott róla, hogy Magyarország megvétózta Brüsszelben az EU-költségvetést és a helyreállítási alaphoz szükséges saját forrás rendeletet. Körülbelül ekkora arányban nem is ítélték meg a lépést a válaszadók, valószínűleg azok, akik nem követték az ezzel kapcsolatos híradásokat. A legnagyobb arányban az 55 év felettiek hallottak a vétóról (79 százalék). A legkisebb arányban pedig a 23 év alatti válaszadók (37 százalék) – írja az Euronews.

Azok körében, akik véleményt formáltak (a válaszadók 57 százaléka), a többség szerint nem volt jó döntés a vétó bejelentése, mert elszigeteli az országot az EU-ban. Ez az összes válaszadó 29 százaléka, és a valamilyen ítéletet megfogalmazók kicsit több mint fele. Csaknem fele ennyien (14 százalék) vélik úgy, hogy gazdasági értelemben jelentős kárt okozhat az Orbán-kormány lépése, ez körülbelül a negyede azoknak, akiknek van véleményük az ügyről. Mindössze a válaszadók nyolc százaléka (az ítéletet megfogalmazók 14 százaléka) látja úgy, hogy jó lépés volt, mert ez növeli a politikai mozgásteret. Azzal értettek egyet a legkevesebben, hogy ez gazdaságilag még előnyös is lehet.

A legmagasabb azok aránya, akik szerint a vétó oka az, hogy kormány félti az EU-pénzek saját kedvezményezetti köréhez juttatását. Az összes válaszadó 39 százaléka, a véleményt formálók 62 százaléka véli így. A válaszadók 12 százaléka szerint, a kormány az ország szuverenitását védi, ez azoknak az ötöde, akik meg tudták ítélni. Kicsivel kevesebben (11 százalék) látják úgy, hogy ez csak a politikai póker része.

A felmérés az Opinio piackutató applikációval készült 2020. november 18. és 19. között, 1202 fős mintán. A fent bemutatott eredmények országosan reprezentatívak a 16-59 éves, okostelefonnal rendelkező lakosságra lakóhely, kor, nem és iskolai végzettség szerint.

A magyarok több mint kétharmada kötné a jogállamisághoz az EU-s pénzeket

Egy, az Európai Parlament megrendelésére 2020 októberének elején készített felmérés szerint, az uniós állampolgárok 77 százaléka támogatja azt az elvet, hogy a tagállamoknak adandó uniós kifizetések feltétele a jogállamiság tiszteletben tartása és a demokratikus elvek alkalmazása legyen.

Magyarországon a közvélemény-kutatásban résztvevők 72 százaléka tartja indokoltnak, hogy a jogállamiság kereteinek betartása feltétele legyen az EU-s támogatások folyósításának. Az így válaszoló magyarok fele (36 százalék) inkább, másik fele (36 százalék) teljesen egyetért az elvvel.

26 tagállamban 70 százalék fölötti az érték, egyedül Csehországban alacsonyabb ennél (59 százalék).

Forrás: Euronews