A magyarok többségének elfogadhatatlan a kínai Orbán-Putyin találkozó

HírKlikk 2023. november 7. 09:50 2023. nov. 7. 09:50

Lényegesen többen vannak azok, akiknek nem tetszik, hogy miközben az európai vezetők kerülik az Ukrajnát megtámadó orosz elnököt, addig a magyar kormányfő tárgyal vele.

A megkérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy Orbán Viktor kormányfő Pekingben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava tett közzé. 

A Putyinnal történt találkozót 52 százalék nem – vagy „inkább nem” – tartotta elfogadhatónak, míg a másik táborba, akik szerint elfogadható, 35 százalék tartozik. Azt, hogy ki miként vélekedik erről, döntően a politikai preferenciák határozzák meg. 13 százalék nem válaszolt. 

A válaszadók 32 százaléka szerint inkább Orbán Viktornak volt érdeke a találkozó, mert a gáz- és olajszállítások miatt fontos a jó kapcsolat Oroszországgal. Hajszálnyival többen (33 százalék) gondolták azt, hogy mindkét félnek érdekében állt, és csak 19 százalék vélekedett úgy, hogy inkább Vlagyimir Putyinnak, mivel a nyugati szövetségi rendszerek tagjaként a magyar kormány felértékeli, legitimálja a háborús agresszor Oroszországot. 

Putyinnal tárgyalva, Orbán nem háborúnak, hanem – az orosz propaganda fordulatát használva – katonai műveletnek nevezte Ukrajna lerohanását. A relatív többség, a megkérdezettek 36 százaléka szerint a magyar kormányfő szándékosan kívánt oroszbarát nyilatkozatot tenni, 23 százalék úgy ítélte meg, hogy csak diplomatikus akart lenni. Azzal a megközelítéssel, hogy Orbán „tisztában volt kijelentése súlyával, de nem tehetett mást”, 15 százalék értett egyet. Akadtak, akik arra a következtetésre jutottak, hogy nincs jelentősége a szóhasználatnak: igaz, ők nem voltak sokan (9 százalék). Annak lehetőségét, hogy Orbán Viktor véletlenül fogalmazott így, elhanyagolhatóan kevesen tartották valószínűnek (1 százalék). Tanácstalanságot jelez, hogy a nem válaszolók aránya 17 százalékot tett ki.

A Fidesz lassan másfél éve halogatja Svédország NATO-csatlakozásának parlamenti jóváhagyását. A felmérésben résztvevők 17 százaléka szerint a magyar kormány ezzel Putyin (Oroszország) kedvében szeretne járni. Azt a verziót, hogy Erdogan (Törökország) kérését teljesíti a Fidesz, mindössze 3 százalék tartja valószínűnek. A legtöbben (35 százalék) arra hajlanak, hogy Orbán mindkét vezetőnek meg akar felelni. Ez a magyarázat leginkább az ellenzékiek körében vált uralkodóvá. A megkérdezettek pontosan negyede (25 százalék) ezzel szemben úgy látja, hogy „a kormány önállóan dönt ebben a kérdésben”. Főként a fideszesek hiszik így. A nem válaszolók aránya ezúttal is magas volt (21 százalék).

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom