A magyarokat meg kellene védeni a miniszterelnökükkel szemben

HírKlikk 2020. március 31. 18:35 2020. márc. 31. 18:35

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap cikkében beszámolt arról, hogy a felhatalmazási törvényt a Fidesz, valamint egy szélsőjobboldali csoportosuláshoz tartozó négy képviselő szavazataival fogadták el, míg a baloldali liberális ellenzéki pártok és a jobboldali Jobbik ellene szavaztak. Kiemelte, hogy az ellenzék támogatta volna a törvény elfogadását, de időhatárt követelt, és ebbe Orbán nem ment bele. A vészhelyzet végét majd a kormány nyilvánítja ki – saját belátása szerint. 

A cikk idézte Dobrev Klárát (DK) aki azt mondta a lapnak: az ellenzék csak akkor tudná hatékonyan ellenőrizni a kormány rendeleteit, ha azok ideje korlátozott lenne. Ebben az esetben ugyanis minden meghosszabbítás előtt parlamenti vitát kellene tartani, és szavazni kellene. „Orbán ezt nem akarja, mert félti a szűk kétharmados parlamenti többségét” – mondta Dobrev, az Európai Parlament alelnöke. Beismerte, hogy a kormány a múlt héten csapdát állított az ellenzéknek. „Azt akarta, hogy a felhatalmazás ellen szavazzunk, hogy aztán a magyar nép ellenségévé nyilváníthasson minket. Ám demokratikus ellenzékként nem szavazhattunk meg egy olyan felhatalmazási törvényt, amely korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak, és amely tovább korlátozza a sajtószabadságot”. 

Dobrev fontosnak mondta, hogy Orbánra most nyomást gyakoroljon az Európai Unió. „Nagyon remélem, hogy az EU Bizottsága most gyorsított eljárásban fordul az EU bíróságához” – idézte a DK-s politikust a lap. A továbbiakban a cikk beszámolt arról, hogy a bizottság szóvivője visszautasította Orbán szemrehányását, miszerint Brüsszel akadályozza a vírusellenes magyarországi intézkedéseket. „Senkit nem akadályozunk meg abban, hogy megtegye, ami szükséges, de minden tagállamban őrködünk azon, hogy mindez a közös európai normáinkkal összhangban történjen” – mondta a szóvivő. Végül idézte Michael Georg Linket, a német parlament SPD frakciójának Európa-politikai szóvivőjét, aki rámutatott: „Orbán szégyentelenül kihasználja a koronaválságot a régen előkészített szükségállapot megvalósítására, ezzel megint megsérti az EU és az Európa Tanács szabályait, és nagy kárt okoz országának azzal, hogy egyre inkább elhatárolja a nagy demokratikus hagyományaitól”. A lapnak eljuttatott állásfoglalásában Link követelte: a német kormánynak az EU Bizottságának és az Európa Tanácsnak meg kell vizsgálnia minden jogi és politikai lehetőséget, hogy fellépjen a magyar kormány ellen. Válságban sem szabad elhanyagolni a demokratikus értékek védelmét. „A magyar lakosságot meg kellene védeni egy olyan miniszterelnökkel szemben, aki arra használja ki a válságot, hogy a hatalmát egy felhatalmazási törvénnyel betonozza be” – írta Link.

Forrás: Hírklikk