A Mazsihisz megerősítette: kitart a Kossuth rádió hírigazgatójának felmentése mellett

Harkai Péter 2020. január 28. 18:45 2020. jan. 28. 18:45

21 magyarországi zsidó szervezet közös tiltakozásban követeli – az antiszemita nézeteiről hírhedt – Siklósi Beatrix a közmédia élére, a Kossuth Rádió vezető pozíciójába történt januári kinevezése ellen. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szervezete mai közleményében megerősítette álláspontját.

Január 10-én a Köves Slomóhoz köthető Tett és Védelem Alapítvány is levélben fordult a Médiatanács tagjaihoz, hogy Siklósi Beatrix Kossuth rádióban történő elnöki kinevezését vizsgálják felül a jelölt korábban napvilágot látott szélsőséges kijelentései és tevékenysége miatt. 

„A közmédia szerepe a nemzeti egység megteremtése és képviselete. Egy ilyen fontos pozícióba csakis olyan személyt lehet kinevezni, akinek korábbi tevékenysége nem a megosztást és a kirekesztést képviseli, hanem az egységet és a toleranciát” – írta közleményében a TEV.

Álláspontjukban kiemelik, hogy „Siklósit még 2014-ben a történelmi egyházak nyomására kellett visszahívni az állami tévé vallási műsorainak éléről, miután rendszeresen antiszemita posztokat, rasszista vicceket, és kurucinfós írásokat osztott meg a Facebookon”. 

Siklósi akkori kinevezését követően, az M5 csatorna műsorában olyan, náci propagandának  minősülő műsorok is lemehettek, mint például a Waffen SS Budapesten harcoló katonáinak hősies beállítása.  

A botrányosnak ítélt kinevezés ellen petíciót indítottak az aHang.hu-n, mely tiltakozást aláírók száma a mai napon átlépte a 3000-et, amihez csatlakozott a Zsidó Közösségi Fórum 21 szervezete is. A nyílt levél, amit Siklósinak és Papp Dánielnek, az MTVA vezérigazgatójának is eljuttatnak, emlékeztet, hogy Siklósi többek között az alábbi mondatokat és világképet osztotta meg közösségi oldalán:

„egy jó hír estére: nem csak a cigókra, gyermekeink holoagymosására is van még pénz”.

„Jön Izrael!! Védd meg a hazát magyar!!”

„Több mint ezer ortodox zsidó érkezett a nyírségi faluba a világ minden részéről… és itt is maradnak…”

A Heisler András vezette Mazsihisz mai közleményében emlékeztetett, hogy hat éve, a történelmi egyházak összefogásával, Siklósi káros szakmai tevékenységét már sikerült megakadályozni, amit változatlanul szükségesnek tartanak:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a történelmi egyházakkal együtt hat éve véleményt alkotott Siklósi Beatrix megbízásával kapcsolatban. Újabb igazgatói kinevezése kapcsán, a megfelelő fórumokon azonnal jeleztük aggályainkat. A Kossuth Rádió részére gyártandó műsorok terve csak megerősíti korábbi fenntartásainkat, ezért a Mazsihisz üdvözli a zsidó civil szervezeteknek az igazgató felmentésére vonatkozó kezdeményezését.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a Mazsihisz elnöke a közmédia akkori vezérigazgatójának 2014-ben következőt írták, amikor Siklósi Beatrixot a köztévé vallási műsorainak felügyeletét ellátó főszerkesztőnek nevezték ki: nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik Siklósit a feladatra. „Megdöbbenésüknek adtak hangot amiatt is, hogy nem egyeztettek velük a kinevezés előtt.”