A MET és az oktatási tárca sohasem tárgyalt az iskolák átvételéről

M.I. 2023. október 6. 14:45 2023. okt. 6. 14:45

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) határozottan cáfolta a Belügyminisztérium közoktatási államtitkárának állításait. Maruzsa Zoltán az Indexnek úgy nyilatkozatott, hogy amikor a MET „anyagi nehézségei elmélyültek, a tárcánál folytatott tárgyalásokon már felajánlottuk, az érintett iskolákat az állam átveszi, de akkor ezt még elutasították”. Iványi Gábor szervezete most azt közölte, a MET és az oktatási tárca egyáltalán nem tárgyalt, így az iskolák átvételéről és annak elutasításáról sem lehetett szó köztük. 

Az Index cikkéből kiderül, hogy az államtitkár figyelme különösen a szegedi óvoda, iskola és gimnázium felé irányul, mondván, ha a MET meg akarja menteni, akkor lehetősége van az államnak felkínálni a működtetését. A MET úgy véli, Maruzsa Zoltán talán arra gondol, hogy évekkel ezelőtt egyszer megbeszélésre hívta egyházuk képviselőit, hogy közölje, előbb a felét, majd a következő évtől a teljes minisztériumi támogatást visszavonja iskoláiktól, mert támogatásukat nem megtérülő befektetésnek tekintik.

A MET közleményében azt írja: „sajnálatosnak tartjuk mindeközben azokat a (feltehetően) magánakciókat, melyek részeként több különféle szervezet vagy személy a fenntartó háta mögött, iskoláink tantestületeivel és szülői munkaközösségeivel felvette a kapcsolatot, és arra bujtogatta őket, hogy kezdeményezzenek fenntartóváltást. Az egyik szegedi személy egyenesen Maruzsa Zoltán tanácsadójának nevezte magát, de volt közöttük több református lelkész is, s felmerült nemcsak az érintett egyház bevonása az intézmény átvételekbe, hanem szóba került a Pünkösdi Egyház szerepvállalása is. Hivatalos, jogszerű, a fenntartóhoz címzett megkeresést bármelyik intézményünk átadásának igényléséről eddig még nem kaptunk.

Korábban rossz tapasztalatokat szereztünk intézményeink más fenntartónak való átadásáról, legtöbbször csak az utolsó pillanatban tudtunk megegyezni az új fenntartóval az ellátottak és a dolgozók sorsáról, megtörtént, hogy nagyon rövid időn belül kérték, hogy vegyük vissza az átadott intézményeket.

A MET „anyagi nehézségei” széleskörűen ismertek: az egyházi státuszunk alkotmányellenes elvétele együtt járt az intézményeink színvonalas működtetéséhez nélkülözhetetlen kiegészítő támogatások megvonásával (ez egy évtizede így van), sőt, évekre az egy százalékos adófelajánlások fogadását is megtagadta a NAV. Az elmúlt hónapokban az alapnormatívát is döntően megcsonkították, végül pedig szeptemberben teljes mértékben meg is vonták. Mi évek óta úgy végezzük az államtól átvállalt szociális és oktatási feladatokat, hogy a magyar állam költségvetésünk mintegy negyven százalékát szisztematikusan elvonta.”

A MET sajnálatosnak tartja, hogy az alkotmánysértő módon elvett egyházi státuszuk rendezése a mai napig nem történt meg. Az ügyészség az eredeti jogállásuknál alacsonyabb fokozatú „bejegyzett egyház” státuszt is megtámadta a Kúriánál, amely háromnegyed éve nem foglalkozik ezzel az üggyel.

A MET szerint a helyzet orvosolható, amennyiben a magyar államnak nem az a célja, hogy több ezer kiszolgáltatott embert sorsára hagyva, a MET intézményfenntartói működését politikai okokból teljesen ellehetetlenítse, kivéreztesse. Az ügy rendezésére többször felkínálták tárgyalási szándékukat, s noha több évig semmifajta választ nem kaptak a megkereséseikre, most mégis látnak esélyt arra, hogy valami párbeszéd elkezdődjék.

Leszögezték, a MET képes és szándékozik működtetni intézményeit, amennyiben az állam biztosítja ugyanazokat a feltételeket, amiket a többi egyházi fenntartónak is, és amelyek adottak voltak, amikor ezeket a feladatokat elvállalták.

Mint írták: „az intézmények működtetését a diákok, a szülők és a munkatársak döntő többsége is velünk kívánja folytatni. Ennek egyik oka, hogy az érintett térségekben a többi oktatási intézménynek vagy nincs többletkapacitása, vagy – különösen a sajátos nevelési igényű gyerekek esetében – nem rendelkeznek azzal a komplex programmal, amely biztosítaná a megfelelő szakmai ellátást, így ezek a tanulók kihullanának az oktatási rendszerből. Hasonlóan azokhoz, akiket a MET saját vállalásával gyűjt össze közlekedési nehézségekkel küszködő településekről, vagy akiket (és nagyon sokszor családjukat is) szegénységük miatt rendszeresen étkeztet, ruház és rendszeresen támogat.”

A MET szerint tanköteles, többségében halmozottan hátrányos gyerekek százai maradhatnak oktatás nélkül, és ennek egyenes következményeként a szülők elesnek a szűkös pénztárcájukban fontos helyen szereplő családi pótléktól, a tanulók esetleges kényszerű távolmaradását ráadásul súlyosan bünteti a hatóság.

Több érintett település önkormányzatai – köztük kormánypártiak is – rájöttek arra, hogy az intézményeik esetleges bezárása, az oktatás, ellátás megszűnése megoldhatatlan feladat elé állítja az adott testületet, és ezek a családok százait érintő problémák a jövő tavaszi önkormányzati választásokon túl is óriási problémát jelentenek majd a helyi önkormányzatoknak és a lakosságnak.

A közlemény szerint „Szegeden, Budaörsön és a VIII. kerületben anyagilag is támogatták intézményeinket és további települések csatlakozására számítunk.

Ahogy minden levelünkben, úgy most is megemlítjük, hogy nem logikus elszakítani a MET-től, és másnak adni ezeket az intézményeket, hiszen ezzel semmiféle anyagi előnye az államnak nem származik.

Meggyőződésünk, hogy az ellenünk folytatott hajsza politikailag sem térül meg.
A MET változatlanul várja a magyar állam tárgyalási készségét, változatlanul kéri és reméli a tartozások normatívából való levonásának azonnali felfüggesztését.”
 

Az Iványi Gábor aláírásával kiadott közlemény azzal zárul, hogy a helyzetük alakulásáról október 11-én sajtótájékoztatón számolnak majd be.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom