A mindent átható orbáni korrupcióval foglalkozik az NTV német hírtelevízió

HírKlikk 2023. szeptember 18. 19:30 2023. szept. 18. 19:30

Orbán családja és barátai minden trükköt ismernek ahhoz, hogy uniós pénzekből nyerészkedjenek – írta a témáról szóló rendkívül hosszú cikkében a német hírtelevízió a honlapján. Orbán családjának és barátai gazdagságának mértékét mutatja egyebek mellett József főherceg hatvanpusztai volt birtoka, amelyet Orbán apja épít át. A majort egykor a Habsburgok a mezőgazdaság fejlesztését szolgáló mintabirtoknak építették, de az elmúlt években a magyar sajtóban Orbán Viktor miniszterelnök családi és baráti köre gazdagságának jelképévé lett.

Hadházy Ákos mesélte el az  NTV-nek a major utóbbi években lezajlott történetét, és ezen belül a Mészáros Lőrinc és Orbán apja közötti üzleti kapcsolatokat. A cikk emlékeztetett arra,  hogy Mészáros egykor kisvállalkozó volt, de mostanra – a Forbes becslése szerint – 1,3 milliárd eurós vagyonra tett szert, és az ország leggazdagabb embere lett.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője is nyilatkozott a kérdésben. Ő arról beszélt, hogy Mészáros építőipari cégei masszívan profitálnak a rájuk szabott közbeszerzési pályázatokból. Ugyan Mészáros nem minden projektjébe kerül uniós pénz is, de ezek a szubvenciók, és velük a német adópénzek is jelentős szerepet töltenek be.  

A cikk emlékeztetett rá, hogy az EU a burjánzó korrupció és a jogállamiság leépítése miatt már jelentős támogatásokat fagyasztott be, de a pénzforrás még nem apadt el teljesen: az ország csak tavaly 1,9 milliárd eurót kapott a mezőgazdaság számára. S habár Orbán gyermekkori barátja kevesebb támogatást kap az építőipari megrendelésekhez, de Mészáros érdekelt a bankszektorban, a távközlésben és a mezőgazdaságban is. Emellett Mészáros és a többi oligarcha hatalmas mezőgazdasági területekkel rendelkezik, és ők a fő haszonélvezői az EU mezőgazdasági támogatásainak – magyarázta Ligeti.

Az Európai Parlament tisztában van azzal, hogy az uniós pénzek továbbra is korrupt csatornákba áramlanak – mondta Daniel Freund német zöld képviselő. „Tudunk azokról a trükkökről, hogy nagy állami területeket adtak oda Orbán belső bizalmasainak, akik ezért kapják a támogatásokat” – közölte. Hozzátette: az EU Bizottsága most az Orbán-kormány közbeszerzési praktikáit veszi szemügyre. Egyebek között arról is szó van, hogy sok esetben egyetlen pályázat érkezik, amire a bizottság is felhívta a figyelmet. Ezért most nő azoknak a közbeszerzési pályázatoknak a száma, amelyekre két pályázat érkezik, de „ezek hamis pályázatok, mert az egyik például Orbán vejétől, a másik a gyerekkori barátjától érkezik” – mondta Freund. 

A Transparency International Fekete Könyve szerint a magyar kormány a közbeszerzések költségvetésével is trükközik, mert nagyon gyakran több pénzt szán egyes projektekre, mint amennyi valójában szükséges, és ilyen esetekben többnyire a rendőrség is lezárja a nyomozást. Erre példának a cikk a Tiborcz István-féle Elios ügyet hozta fel, amelyet részletesen ismertetett.

Freund EP-képviselő szerint azonban a közbeszerzések körüli trükközés csak az első szakasz volt a korrupt magyarországi oligarchia kiépítése útján. „Az orbáni rablóbanda az így ellopott pénzen most sorozatban vásárolja fel az egyik iparág után a másikat” – mondta.

A külföldi cégek jó ideje azzal vádolják a magyar kormányt, hogy zsaroló módszerekkel igyekszik kiszorítani őket a magyar piacról, és ezek a zaklatások német cégeket is érintenek. A Német Gazdaság Keleti Bizottságánál az NTV-nek elmondták: van valamiféle „forgatókönyv”, amelyhez az Orbán-kormány tartja magát, hogy nyomást gyakoroljon. Első lépésben különadókat vet ki, amelyek miatt a cégek veszteségessé válnak. Azután a magyar hatóságok megtagadnak a cégek működéséhez szükséges különféle engedélyeket. Majd önkényes új szabályozások következnek, amelyek megnehezítik a vállalatok munkáját, végül pedig a kormányhoz közelálló konzorciumok, vagy üzletemberek átvételi ajánlata is befut.

Ezeket a praktikákat az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága egy Magyarországon tett látogatás nyomán kiadott jelentésben tavasszal részletesen ismertette és elítélte. Megállapította: mindez sérti az EU belső piacának a szabályait.  

Monika Hohlmeier (CSU), a bizottság elnöke ennek ellenére szkeptikus. „Néha az a benyomásom, hogy az Orbán-kormány az Orbánhoz, vagy a kormányhoz közelálló oligarchákkal együtt már olyan mélyen kisajátította az államot, hogy a kisebb léptékű, klasszikus korrupció kevésbé szúr szemet, mint a szinte már kisajátításszerű machinációk, amelyek olyan ágazatokban jelentkeznek, amelyeket a Fidesz és a hozzá közelálló személyek fontosnak tartanak a hatalmuk megtartása szempontjából” – mondta Hohlmeier. Hozzátette: ki akarja várni, hogy az új Integritás Hatóság ebben tud-e változást hozni. Igaz, még nem mutatott fel eredményeket, de a hamis ígéretek évei után az elvárásai elenyészően csekélyek. „A csalás, trükközés és az álcázás a magyar kormány és a magyar kormányfő repertoárjához tartozik” – szögezte le Hohlmeier.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom