Nagy István miniszter döbbenettel értesült, hogy bilincsbe verték a beosztottját

HírKlikk 2021. március 8. 05:30 2021. márc. 8. 05:30

Nagy István agrárminiszter adott interjút a Blikknek. A beszélgetés során szóba került, hogy néhány hónapja korrupciós gyanú miatt bilincsben vitték el a rendőrök Nagy János – később leváltott – helyettes államtitkárt.

A miniszter „a legnagyobb döbbenettel” értesült beosztottja tettéről, ami nagyon rosszul esett neki. Reméli, „János tisztázni tudja a maga dolgait a bíróság előtt, de a házban zéró tolerancia van ezzel kapcsolatban”.

Azonnal elrendelte a kollégák képzését, nehogy valaki akár tudatlanságból, akár jó szándékból csináljon ilyesmit.

Arra a felvetésre, hogy nehéz ilyesmit tudatlanságból csinálni, a miniszter megjegyezte: Jánosról sok mindent el lehet mondani, de hogy tudatlan lenne, azt semmiképpen, nagyon jó szakember volt.

„Az Agrárminisztériumban nem jellemző az ilyesmi, a többség vidéki közösségekből, szigorúbb erkölcsi kontroll alól jön, és mégiscsak haza kell menni.”

Hogy miért lenne erkölcsösebb egy politikus attól, hogy falura megy haza, nem Angyalföldre, a miniszter szerint azért, mert egy falunak a nevelési ereje mindig nagyobb, mint a városé, ahol nem ismered a szomszédot. Ott nincs ilyen gát.

Ahogy 2020 decemberében a Hírklikk is beszámolt róla, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást. Az ügy érintettje az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára, Nagy János. Nagy István agrárminiszter december 2-án kezdeményezte a helyettes államtitkár felmentését a tisztsége alól.