A MOK alelnöke szerint a kormánynak fogalma sincs a hospice ellátásról

HírKlikk 2023. november 2. 10:10 2023. nov. 2. 10:10

Aki a kormány beadványát írta, vagy nem ismeri, vagy nem akar szembenézni a magyar egészségügy helyzetével – jelezte Álmos Péter az RTL Híradónak arra a kérdésére reagálva, hogy mit gondol az Orbán-kormány ellenkérelméről, hogy a strasbourgi bíróság utasítsa el Karsai Dániel eutanázia-kérelmét. Ezt egyebek közt azzal magyarázták, hogy szerintük Magyarországon jól kiépített hospice ellátás áll a halálos betegek rendelkezésére, amivel megőrizhetik az emberi méltóságukat. Van tb finanszírozott gyógyszer, ami 25 százalékkal növeli az élettartamot, lehet járni fizikoterápiára, és a beteg akkor is tud megfelelő állagú ételhez jutni, amikor már a nyelés is nehézkes.

Karsai Dániel alkotmányjogász megkereste beadványával az Emberi Jogok Európai Bíróságát, mivel tavaly nyáron kiderült, hogy egy halállal végződő, gyógyíthatatlan betegségben, amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenved. E kór következtében a beteg izmai egymás után, fokozatosan elsorvadnak, ami évek múltán fulladásos halálhoz vezet.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint, aki ezt a beadványt írta, annak láthatóan semmi tapasztalata nincs a témában.

Nagyon hiányzik a szembenézés, legyen szó akár a kórházi fertőzésekről, akár az életvégi döntésekről. Ha eltagadjuk a valóságot és felsoroljuk, hogy Magyarországon milyen elméleti lehetőségek vannak, azzal igazából azt is elhárítjuk, hogy amikor majd mi, vagy a szeretteink nézünk szembe az elmúlással, akkor ne kelljen aggódni a méltóságért – fogalmazott.

Eisenhauerné Fördős Andrea, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke, aki maga is nyolc évig dolgozott a haldokló betegek között a hospice ellátásban, azt mondta, a magyarországi hospice házak rendkívül túlterheltek, már a bekerülni is nehéz, egy-három hónap a várakozási idő.

Álmos Péter szerint a helyzeten akkor lehetne javítani, ha lenne elég ember, hozzátette, Magyarországon ugyanakkor ma arról beszélni is tabutéma, hogy van, aki nem jut hozzá a méltóságteljes halálhoz.

Forrás: RTL


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom