A MOK új elnöke az eddigi vonalat viheti, még több szakmaisággal és nagyobb lendülettel

NVZS 2023. november 28. 07:00 2023. nov. 28. 07:00

A MOK az értelmes, racionális átalakulások mellett tette le a voksát – összegezte Kökény Mihály a Magyar Orvosi Kamara szombati küldöttközgyűlésen megválasztott új vezetéssel kapcsolatos véleményét. Mint mondta, a választás eredménye azt jelzi, hogy a többség, legalábbis a küldöttek többsége azt akarja, hogy az új vezetés nagyon szakmai alapokon, de ha kell, határozott és markáns, akár a kormánnyal szembeni kiállással képviselje az orvosok és az egészségügy ügyét. A korábbi egészségügyi miniszter szerint a hihetetlen nehézségek ellenére Kincses Gyula és az általa vezetett csapat sikeres négy éve tud maga mögött, Álmos Péter és a régi-új csapata pedig alapvetően viszi tovább az eddigi vonalat.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, Kincses Gyula eddigi elnök lemondása után szombaton tisztújító küldöttközgyűlést tartott a Magyar Orvosi Kamara. Ketten szálltak ringbe az elnöki posztért, a megmérettetést – 109 szavazattal 83 ellenében – Álmos Péter nyerte, Kozma Gáborral szemben. Az elnökségbe azonban többen is bekerültek a vesztes csapatból. 

Az új elnök hangoztatta, hogy munkájával azok bizalmát is ki akarja érdemelni, akik most úgy gondolták, hogy nem is volt érdemes indulni. Reméli, hogy négy év múlva is egy egységes kamara lesz, nem férkőzik közéjük a megosztottság és a polarizáció. Hasonlóképpen nyilatkozott a többi között a Népszavának , valamint az InfoRádiónak is. Vajon milyen következtetéseket lehet levonni a MOK jövőbeli tevékenységére Álmos Péter nyilatkozataiból? Előrevetít-e változást a kamara munkájában, hozzáállásában? Egy, az egészségügyet kívül-belül ismerő szakembert, a korábbi egészségügyi minisztert, Kökény Mihályt kérdeztük. 

A szakember a latolgatás előtt fontosnak tartotta leszögezni, hogy a hihetetlen nehézségek ellenére is sikeres négy éve tud maga mögött a most lemondott Kincses Gyula és az általa vezetett csapat. Annak ellenére is, hogy a béremelést összekötötték a félkatonai szervezet, a szolgálati jogviszony kialakításával, ami sok orvost kiszolgáltatottá tett; s annak ellenére is, hogy amikor a MOK nagyon a sarkára állt, akkor mondvacsinált ürüggyel, lényegében egy statáriális eljárás végén a kormány megszüntette a kötelező tagságot; továbbá még annak ellenére is, hogy az etikai ügyeket is elvették tőlük, ráadásul az eljárásrend nem megnyugtató, s a szervezet, ahova helyezték, szintén ezer sebből vérzik.

A választás és eredménye Kökény szerint azt mutatja, hogy a többség, legalábbis a küldöttek többsége a folytatásra voksolt. Nagyon szakmai alapokon, de ha kell, határozott és markáns, akár a kormánnyal szembeni kiállással képviseljék az orvosok és az egészségügy ügyét. „A MOK az értelmes, racionális átalakulások mellett tette le a voksát” – tette hozzá.

A volt miniszter úgy véli, nehéz megmondani, hogy Kozma Gábor tulajdonképpen mit képviselt, a nyilatkozatából azonban valószínűnek látszik, hogy kompromisszumképesebb lett volna a kormánnyal szemben. Ugyanakkor az ő csapatából ketten is bekerültek az új vezetésbe, ami némi összecsiszolódást feltételez – mutatott rá. 

Több minden folytatódni fog, ugyanakkor az új vezetés sok mindenből okulni fog, már csak azért is, mert Álmos Péternek más a személyisége, s más generációt képvisel, mint Kincses Gyula – fejtegette. Emellett azonban néhány kulcsember továbbra is ott lesz a vezetésben –elsősorban a korábbi titkár, most főtitkár Svéd Tamásra gondol, aki markáns személyiség, de másokra is.

A MOK nyilván változtatni fog sok mindenen, amin kell is, de összességében az eddigi alapvetően határozott irányt fogja vinni – szögezte le. Persze a puding próbája az evés, s ma még „nehéz megmondani, hogy mi fog történni, hogyan sikerül majd a MOK-nak teljesítenie ebben a nehéz időszakban, amikor a kormány láthatóan nem híve, nem barátja az egyeztetésnek, nem csak az orvokamarával, hanem általában a szakmai, civil szervezetekkel”. Az egészségügyben amúgy is teljesen eltűnt az egyeztetés kultúrája, nincsenek formái, külön-külön lehet találkozni a belügyminiszterrel és/vagy az államtitkárral, de gyakran még ez sem működik – emlékeztetett. Ebből a szempontból elég sok a bizonytalanság és így kiszámíthatatlan, hogy mi lesz, s hogy egyáltalán, mit tehet és mit nem tehet az orvostársadalom.

Álmos Péter első nyilatkozatait szimpatikusnak találta Kökény, aki nagyon bízik abban, hogy határozottan, szakmai érvek és bizonyítékok alapján fogja az új vezetés képviselni az orvostársadalom érdekeit, továbbá – miután nagyon komoly tudás és ismeret van a MOK vezetőinek a birtokában – ki fog állni az egészségügy egészéért és a betegek jogiért is. Az látszik, hogy a másik két kamara – az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Gyógyszerészi Kamara – a vitái ellenére is sokkal inkább hajlik a megegyezésre a kormánnyal, mint a MOK – mutatott rá. Hozzátette: azt is látjuk, hogy az ápolói béremelésért is inkább a MOK emelt szót („az már más kérdés, hogy mit tudtak eddig elérni”).

Sok szempontból nagyon nehéz időszak következik, de bízom abban, hogy Álmos Péter és a régi-új csapat helytáll és alapvetően viszi tovább az eddigi vonalat, talán az eddigieknél még több szakmaisággal és még több lendülettel” – összegezte véleményét Kökény Mihály. Kiegészítette még azzal is, hogy szerinte alapvetően és nagyon sok mindenben határozott vonalvezetés lesz, már csak azért is, mert a kamarai tagság túlnyomó többsége ezt kívánja. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom